Babka bananowa z solonym karmelem

Solony karmel, czekolada i banan – to połączenia zawsze się udaje ! Do tego jest niesamowicie pyszne :). Babka bananowa z solonym karmelem bardzo posmakowała moim gościom i mam nadzieję, że spełni też Wasze oczekiwania i zagości u Was na wielkanocnym stole. Babka jest wilgotna i stanowi doskonały dodatek do herbaty.

DSC_6138-2-686x1024 Babka bananowa z solonym karmelem

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

50 g masła w temperaturze pokojowej

70 g cukru pudru

2 duże dojrzałe banany

100 ml śmietanki kremówki

2 średniej wielkości jajka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

* użyłam małej formy na babkę

– dodatkowo –

solony karmel z tego przepisu

50 gorzkiej posiekanej czekolady

INSTRUKCJA

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Mąkę przesiej razem z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj i wymieszaj z ekstraktem waniliowym oraz śmietanką kremówką.
  • Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym jajku, miksując 2 minuty po każdym dodaniu.
  • Do masy maślano – jajecznej dodawaj na przemian, w 2 – 3 turach, mąkę i masę bananową – śmietanową. Zacznij i skończ na mące. Nie miksuj, a jedynie mieszaj do połączenia się składników.
  • Masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu babkę obficie polej solonym karmelem i posyp posiekaną, gorzką czekoladą.