Solony karmel, czekolada i banan – to połączenia zawsze się udaje ! Do tego jest niesamowicie pyszne :). Babka bananowa z solonym karmelem bardzo posmakowała moim gościom i mam nadzieję, że spełni też Wasze oczekiwania i zagości u Was na wielkanocnym stole. Babka jest wilgotna i stanowi doskonały dodatek do herbaty.
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g masła w temperaturze pokojowej
70 g cukru pudru
2 duże dojrzałe banany
100 ml śmietanki kremówki
2 średniej wielkości jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
* użyłam małej formy na babkę
– dodatkowo –
solony karmel z tego przepisu
50 gorzkiej posiekanej czekolady
INSTRUKCJA
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mąkę przesiej razem z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj i wymieszaj z ekstraktem waniliowym oraz śmietanką kremówką.
- Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym jajku, miksując 2 minuty po każdym dodaniu.
- Do masy maślano – jajecznej dodawaj na przemian, w 2 – 3 turach, mąkę i masę bananową – śmietanową. Zacznij i skończ na mące. Nie miksuj, a jedynie mieszaj do połączenia się składników.
- Masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz przez około 45 minut do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu babkę obficie polej solonym karmelem i posyp posiekaną, gorzką czekoladą.