Przepis idealny na pierwszy dzień astronomicznej wiosny :). Intensywnie zielony sernik matcha z mango i limonką będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą herbaty matcha. Jeżeli wcześniej nie mieliście do czynienia z tą zieloną herbatą, dodawajcie ją stopniowo. Nie każdy polubi jej smak, dlatego lepiej kontrolować ilość. Ma wyrazisty i charakterystyczny smak, który starałam się zrównoważyć sokiem z limonki i puree z mango. Wyszło świeżo i bardzo smacznie :). I te kolory….
SKŁADNIKI
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
sok z 2 limonek
puree z mango (zmiksowany miąższ 1 owocu mango)
5 łyżek cukru pudru
1 i 1/2 łyżki herbaty matcha
1 galaretka o smaku kiwi
– spód –
100 g nerkowców
50 g wiórków kokosowych
6 daktyli (wcześniej namoczonych)
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
zielone winogrona, mięta i biała porzeczka (mrożona) do dekoracji
*użyłam średniej wielkości tortownicy
INSTRUKCJA
- Przygotuj spód sernika. W malakserze zmiel wiórki kokosowe i orzechy, dodaj namoczone daktyle oraz olej kokosowy i zmiel ponownie.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Przygotuj serową masę. Żelatynę namocz przez kilka minut w 100 ml śmietanki kremówki. Po czym podgrzej i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.
- Zmiksuj mascarpone razem ze śmietanką kremówką, puree z mango, sokiem z limonek, matchą i cukrem pudrem, następnie wlej ostudzoną żelatynę i ponownie zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze sokiem z limonki.
- Masę wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, masa w tym czasie powinna stężeć.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź i wylej na schłodzoną masę sernikową. Ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie udekoruj limonką, winogronem, porzeczką i miętą.