Tarta z kokosową panna cottą i rabarbarem

Kruchy spód, delikatna panna cotta i kwaśny rabarbar – takie ciacho zmalowałam na majowy weekend :). I wiecie co ? Wyszło obłędnie pyszne :). Bardzo polecam ! Uwielbiam kwaskowość rabarbaru i myślę, że jeszcze nie raz zagości on w mojej kuchni :). Marzy mi się kompot lub lemoniada z rabarbaru. To warzywo kojarzy mi się z dzieciństwem i letnimi obiadami, a ja lubię wracać do smaków i wspomnień z dzieciństwa :).

tarta-z-panna-cotta-686x1024 Tarta z kokosową panna cottą i rabarbarem

Składniki:

– kruche ciasto –

200 g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

125 g zimnego masła

1 jajko

2 łyżki lodowatej wody

– kokosowa panna cotta 

400 ml mleka kokosowego

łyżka syropu z agawy lub cukru

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki ciepłej wody

dodatkowo: 5 łodyg rabarbaru + 1 łyżka cukru

18216202_1412360715473868_1884124306_o-686x1024 Tarta z kokosową panna cottą i rabarbarem

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, spłaszcz ją i wstaw do lodówki na godzinę.
  • W tym czasie przygotuj panna cottę. Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 5 minut.
  • Podgrzej mleko kokosowe razem ze słodzidłem. Ma być gorące. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw do ostudzenia.
  • Ciasto dość cienko rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, nakłuj widelcem. Wyłóż papierem do pieczenia i wsyp groch lub fasolę. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Zabieg z fasolą sprawi, że ścianki nie spłyną z boków formy.
  • Po 10 minutach zdejmij z ciasta papier z obciążeniem i piecz przez kolejne 10 – 15 minut, aby się pięknie zarumieniło.
  • Gotowe ciasto odstaw do ostudzenia.
  • Rabarbar obierz, pokrój na kawałki tak, aby pasowały do formy na tartę. Zasyp cukrem i odstaw na 5 minut.
  • Po tym czasie przełóż rabarbar na patelnię, dodaj nieco wody i duś do miękkości. Rabarbar powinien być miękki, ale się nie rozpadać.
  • Na spód ostudzonej tarty wylej gęstniejącą panna cottę i wstaw do lodówki.
  • Jak masa zgęstnieje, na wierzch wyłóż rabarbar i odstaw do schłodzenia.