Gofry – przepis idealny

W końcu zebrałam się i nabyłam gofrownicę :). Myślę, że w samą porę  – już za chwilę będziemy mieć dostęp do wspaniałych, letnich owoców :). Na Instagramie kusiły mnie już dłuższy czas zdjęcia złocistych gofrów, podawanych na śniadanie. Szczerze mówiąc, nigdy nie szalałam na ich punkcie. Jednak wszystko się zmienia. Kiedy przeglądałam facebookowy profil Pauliny Kolondry i natknęłam się na jej przepis na gofry – wiedziałam, że już niewiele dzieli mnie od własnych, przyrządzonych w domu :). Gofry już za pierwszym razem wyszły wspaniałe, a ja się zakochałam w tych pulchnych waflach. Bardzo polecam te gofry – przepis idealny i to nie bez powodu :).

pyszne-gofry-686x1024 Gofry - przepis idealny

Składniki:

200 g mąki pszennej

50 g mąki owsianej lub ryżowej

3 łyżki cukru pudru

1 mała torebka cukru waniliowego (ja użyłam ekstraktu waniliowego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 duże jajka

300 g maślanki

40 g rozpuszczonego masła

* dodatek mąki owsianej lub ryżowej sprawia, że ciasto lepiej chłonie wilgoć

dodatkowo: świeże lub mrożone owoce, jogurt grecki, konfitura do podania

gofry-przepis-686x1024 Gofry - przepis idealny

Przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki z rozpuszczonym masłem, żółtkami i maślanką.
  • Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj całość.
  • Piecz gofry na złoty kolor.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.