W końcu są – długo wyczekiwane szparagi, które po prostu uwielbiam i w maju podaję na niezliczoną ilość sposobów. Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na bardzo prosty krem z zielonych szparagów. Idealny na majowy obiad na świeżym powietrzu lub zdrową kolację. Kilka prostych, sezonowych składników i jaki smacznych efekt końcowy :).
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 cebule szalotki
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1, 25 l domowego bulionu warzywnego lub wody
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany (można pominąć)
dodatkowo: kilka ugotowanych szparagów i dobrej jakości oliwa
Przygotowanie:
- Cebulę szalotkę i czosnek dość drobno posiekaj.
- Do garnka włóż masło i wlej oliwę, od razu dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucenie na zimny tłuszcz sprawi, że czosnek się nie spali, a całość jedynie zeszkli. Smaż na małym ogniu kilka minut.
- Następnie dodaj posiekane szparagi i chwilę podsmaż.
- Zalej bulionem lub wodą i gotuj do miękkości szparagów.
- Jak szparagi zmiękną – zestaw z ognia i zmiksuj zupę. Ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, już nie gotuj, jedynie wymieszaj.
- Podawaj z kawałkami szparagów, oliwą oraz dobrym pieczywem.
- Świetnym pomysłem będzie podanie zupy z jajkiem w koszulce.