Te amerykańskie placuszki już dawno skradły moje serce! Tym razem z polskim dodatkiem w postaci cydru. Szybkie pancakes na 5 sposobów to idealna propozycja na wiosenne lub letnie śniadanie. Mamy teraz już takie bogactwo dodatków i świeżych ziół, że możemy je jeść w wielu pysznych kombinacjach. W końcu Matka Natura otworzyła swoją fabrykę 🙂 Ja szczególnie polecam Wam cytrynową ricottę oraz bazyliowe truskawki. To naprawdę bardzo ciekawe i świeże połączenia. Myślę, że Wasze kubki smakowe będą bardzo zadowolone 🙂 Tak można zaczynać każdy dzień ! Tylko czasem czasu brak 🙂
Składniki:
na 2 porcje
Pancakes:
filiżanka mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 filiżanki cukru
1 duże jajko
1 filiżanka cydru
Przygotowanie:
- Mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy cydr i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i zaczynamy smażyć pancakes po około 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
Sposoby podania:
I
200g sera ricotta
skórka otarta z połowy cytryny
łyżka miodu lub syropu klonowego
Ser mieszamy ze skórką z cytryny i miodem, wykładamy na placuszki dekorujemy truskawkami, świeżą miętą.
II
około 5 łyżek greckiego lub bałkańskiego jogurtu
kilka truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
2 – 3 liście świeżej bazylii posiekane
Truskawki mieszamy z bazylią, na placuszki kładziemy najpierw jogurt, a następnie truskawki.
III
cytrynowa ricotta
1/2 banana
gorzka czekolada posiekana
Na placuszki kładziemy ricottę, następnie pokrojonego w plasterki banana, posypujemy gorzką czekoladą.
IV
kilka łyżek jogurtu greckiego lub bałkańskiego
2 łodygi rabarbaru umyte i obrane
2 łyżki brązowego cukru
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Następnie dusimy do miękkości. Podajemy na plackach razem z jogurtem.
V
kilka łyżek jogurtu greckiego lub bałkańskiego
ulubiona konfitura