Dzisiaj jest Światowy Dzień Pieczenia, tego dnia dzielimy się naszymi wypiekami z wyjątkowymi osobami. Moim zdaniem to bardzo fajna inicjatywa. Mimo, że każdy dzień jest dobry, aby pokazać bliskiej osobie, jak bardzo nam na niej zależy. U mnie z tej okazji na stole zagościło proste ciasto z rabarbarem. Jest przyjemnie maślane w smaku z nutą wanilii, a jego słodycz przełamana jest kwaśnym smakiem rabarbaru. Upieczcie je bo warto ! Warto dla bliskiej osoby i dla tego smaku 🙂 Poza tym jest bardzo proste i poradzą sobie z nim nawet osoby nie mające doświadczenia w pieczeniu ciast. Ciężko je zepsuć 🙂
Składniki:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
łyżka esencji waniliowej (można pominąć)
kruszonka:
łyżka mąki
3 łyżki płatków owsianych
łyżeczka brązowego cukru
2 – 3 łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na około 5 cm paski.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do miski.
- Wszystkie sypkie składniki kruszonki mieszamy razem dodajemy masło i ucieramy palcami tak, aby powstały grudki, możemy na czas robienia ciasta włożyć kruszonkę do lodówki
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę ( potrwa to około 5 minut), ważne, aby masło było w temperaturze pokojowej.
- Następnie do masła dodajemy esencję waniliową. Następnie po jednym jajku, za każdym razem miksując, aby składniki się połączyły.
- Do utartej masy dodajemy mąkę, mleko i całość mieszamy szpatułką.
- Przekładamy do wysmarowanej masłem formy.
- Na wierzchu układamy paski rabarbaru i posypujemy kruszonką.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.
- Podajemy z bitą śmietaną lub posypujemy cukrem pudrem.