Orkiszanka bez gotowania z rabarbarem

Orkiszanka bez gotowania z rabarbarem to moja wersja, chyba najpopularniejszego musli na świecie, a mianowicie musli dr. Bircher’a. To jedno z najzdrowszych i najszybszych śniadań. Nawet najbardziej zapracowani nie będą już mieli wymówek, aby zrezygnować z tak ważnego posiłku 🙂 Ogromnym plusem tej orkiszanki jest fakt, że przygotowujemy ją wieczorem, a rano mamy proste, zdrowe i kolorowe śniadanie. Orkiszankę możemy jeść ze startym jabłkiem, co jeszcze bardziej uprości przepis. Ja jednak, jako fanka sezonowości w kuchni – wybrałam rabarbar. To już 5 albo 6 przepis z tym warzywem i to chyba jeszcze nie koniec 🙂

Dr. Maximilian Bircher-Benner w 1900 roku stworzył przepis na musli dla pacjentów swojego szpitala. Od tamtej pory doczekało się wielu wersji. Oryginalnie w jego skład oprócz namoczonych przez noc płatków owsianych, wchodziły starte świeże owoce. Naturalnym słodzikiem były natomiast suszone owoce. W mojej kuchni wypróbowałam już wiele wariantów i jak widać nadal kombinuję ze smakami. Możliwości chyba jest nieskończenie wiele 🙂

Orkiszanka-z-rabarbarem-1024x685 Orkiszanka bez gotowania z rabarbarem

Składniki:

na 1 porcję

1/2 szklanki płatków orkiszowych

1 szklanka soku jabłkowego 100%

1 łodyga rabarbaru – umyta i obrana

1 łyżka miodu

1 łyżka wody

kilka truskawek i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód i wodę, dusimy do miękkości.
  2. Płatki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy na noc lub na kilka godzin do lodówki.
  3. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem, dodajemy rabarbar lub starte jabłko oraz truskawki. Możemy dodać jogurt, posypać orzechami.