Orkiszanka bez gotowania z rabarbarem to moja wersja, chyba najpopularniejszego musli na świecie, a mianowicie musli dr. Bircher’a. To jedno z najzdrowszych i najszybszych śniadań. Nawet najbardziej zapracowani nie będą już mieli wymówek, aby zrezygnować z tak ważnego posiłku 🙂 Ogromnym plusem tej orkiszanki jest fakt, że przygotowujemy ją wieczorem, a rano mamy proste, zdrowe i kolorowe śniadanie. Orkiszankę możemy jeść ze startym jabłkiem, co jeszcze bardziej uprości przepis. Ja jednak, jako fanka sezonowości w kuchni – wybrałam rabarbar. To już 5 albo 6 przepis z tym warzywem i to chyba jeszcze nie koniec 🙂
Dr. Maximilian Bircher-Benner w 1900 roku stworzył przepis na musli dla pacjentów swojego szpitala. Od tamtej pory doczekało się wielu wersji. Oryginalnie w jego skład oprócz namoczonych przez noc płatków owsianych, wchodziły starte świeże owoce. Naturalnym słodzikiem były natomiast suszone owoce. W mojej kuchni wypróbowałam już wiele wariantów i jak widać nadal kombinuję ze smakami. Możliwości chyba jest nieskończenie wiele 🙂
Składniki:
na 1 porcję
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1 szklanka soku jabłkowego 100%
1 łodyga rabarbaru – umyta i obrana
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
kilka truskawek i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód i wodę, dusimy do miękkości.
- Płatki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy na noc lub na kilka godzin do lodówki.
- Wyjmujemy kilka minut przed podaniem, dodajemy rabarbar lub starte jabłko oraz truskawki. Możemy dodać jogurt, posypać orzechami.