Przepyszna sałatka z rukolą i kozim serem to doskonała propozycja na świąteczny stół lub kolację z przyjaciółmi. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu, co zapewne jest jej ogromnym atutem. Kluczem jest tutaj dobrej jakości oliwa, która odpowiednio podkreśli i uwydatni smaki. Ja wybrałam oliwę Grigniano Cornoleda, którą charakteryzuje owocowy smak i lekko pikantna nuta. Moim zdaniem jest doskonała do tego typu sałatek.
SKŁADNIKI
150 g kremowego serka koziego
4 łyżki obranych pistacji
3 łyżki suszonej żurawiny
garść świeżej żurawiny
kilka plastrów szynki dojrzewającej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka soku z cytryny
4 łyżki dobrej jakości oliwy (użyłam włoskiem oliwy extravergine Grigniano Cornoleda)
rukola
grzanki do podania
INSTRUKCJA
- Na rozgrzanej patelni podpraż lekko pistacje. Następnie drobno je posiekaj.
- Suszoną żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odlej wodę i drobno posiekaj.
- Kozi serek przełóż do miseczki. Dodaj 1/3 posiekanych pistacji i 1/3 posiekanej żurawiny. Całość dokładnie wymieszaj.
- Resztę posieknej żurawiny i pistacji wymieszaj razem.
- Serek przełóż na folię spożywczę i zwiń w cukierek. Następnie wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Po tym czasie wyjmij serek z lodówki i rozwiń z foli. Delikatnie obtocz w mieszance żurawiny i pistacji. Ponownie wstaw do schłodzenia.
- Na dużym talerzu ułóż rukolę, plasterki szynki i pokrojony w plastry kozi ser. Dodaj przekrojoną na pół świeżą żurawinę.
- Całość skrop dość obficie oliwą, sokiem z cytryny. Delikatnie dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z grzankami.
*Wpis powstał we współpracy ze sklepem http://oliwaimiod.com/