Przepis idealny dla alergików. Babka czekoladowa bez jajek i nabiału wyszła obłędna. Wilgotna z lekką nutą pomarańczy. Robiłam ją kilka razy, również w wersji z mrożonymi wiśniami i tę opcję bardzo Wam polecam! Moje obawy, że wypiek będzie jałowy, suchy były całkowicie niepotrzebne. Myślę, że zarówno Wy, jak i Wasi goście będziecie zadowoleni. Kto się skusi?
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
5 łyżek gorzkiego kakao
1 szklanka drobnego cukru
2 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g gorzkiej czekolady
– lukier pomarańczowy –
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy pomarańczy (użyłam odmiany czerwonej)
*użyłam szklanki o pojemności 250 ml i formy do babki o średnicy 23 cm
Instrukcja
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Posiekaj gorzką czekoladę
- Mąkę przesiej z sodą do dużej miski, dodaj kakao, drobny cukier i szczyptę soli. Wymieszaj.
- W odzielnym naczyniu wymieszaj olej z sokiem i skórką z pomarańczy, octem oraz mlekiem roślinnym.
- Przelej do suchych składników. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Masę przelej do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzoną babkę polej lukrem. Możesz ją równiez posypać suszonymi płatkami róży lub udekorować plasterkami pomarańczy.
- Przygotuj lukier pomarańczowy. Do przygotowania lukru użyłam soku z czerwonej pomarańczy, dzięki temu lukier ma piękny intensywny kolor.
- Do dukru pudru stopniowo wlewaj sok z pomarańczy, po jednej łyżeczce za każdym razem mieszając. Przestań dolewać sok, gdy lukier będzie dość gęsty.
Wersja z wiśniami
- Postępuj dokładnie jak w instrukcji powyżej, jedynie na sam koniec oprócz gorzkiej czekolady dodaj 2 szklanki mrożonych wiśni i dokładnie wymieszaj.
- Piecz przez około 60 minut. Formę na babkę możesz zastąpić tortownicą.
- Upieczoną babkę możesz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.