Babka czekoladowa bez jajek i nabiału

Przepis idealny dla alergików. Babka czekoladowa bez jajek i nabiału wyszła obłędna.  Wilgotna z lekką nutą pomarańczy. Robiłam ją kilka razy, również w wersji z mrożonymi wiśniami i tę opcję bardzo Wam polecam! Moje obawy, że wypiek będzie jałowy, suchy były całkowicie niepotrzebne. Myślę, że zarówno Wy, jak i Wasi goście będziecie zadowoleni. Kto się skusi?

DSC_4073-702x1024 Babka czekoladowa bez jajek i nabiału

Składniki:

2,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

5 łyżek gorzkiego kakao

1 szklanka drobnego cukru

2 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsianego)

0,5 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki octu

sok z 1 pomarańczy 

skórka otarta z 1 pomarańczy

100g gorzkiej czekolady

– lukier pomarańczowy –

1 szklanka cukru pudru

sok z połowy pomarańczy (użyłam odmiany czerwonej)

*użyłam szklanki o pojemności 250 ml i formy do babki o średnicy 23 cm

Instrukcja

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Posiekaj gorzką czekoladę
  • Mąkę przesiej z sodą do dużej miski, dodaj kakao, drobny cukier i szczyptę soli. Wymieszaj.
  • W odzielnym naczyniu wymieszaj olej z sokiem i skórką z pomarańczy, octem oraz mlekiem roślinnym.
  • Przelej do suchych składników. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
  • Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Masę przelej do formy wysmarowanej tłuszczem.
  • Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Ostudzoną babkę polej lukrem. Możesz ją równiez posypać suszonymi płatkami róży lub udekorować plasterkami pomarańczy.
  • Przygotuj lukier pomarańczowy. Do przygotowania lukru użyłam soku z czerwonej pomarańczy, dzięki temu lukier ma piękny intensywny kolor.
  • Do dukru pudru stopniowo wlewaj sok z pomarańczy, po jednej łyżeczce za każdym razem mieszając. Przestań dolewać sok, gdy lukier będzie dość gęsty.

Wersja z wiśniami

  • Postępuj dokładnie jak w instrukcji powyżej, jedynie na sam koniec oprócz gorzkiej czekolady dodaj 2 szklanki mrożonych wiśni i dokładnie wymieszaj. 
  • Piecz przez około 60 minut. Formę na babkę możesz zastąpić tortownicą.
  • Upieczoną babkę możesz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

DSC_4123-683x1024 Babka czekoladowa bez jajek i nabiału