- Uwielbiam ten jesienny czas, wypełniony korzennymi przyprawami i dyniowymi wypiekami :). Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe babeczki z karmelem, które znikają w tempie ekspresowym :). Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga miksera. Puree z dyni możecie przygotować dzień wcześniej, wystarczy dynię hokkaido przekroić na pół, usunąć nasiona i piec przez około 25 minut w 200 stopniach. Następnie wyskrobać miąższ i rozgnieść widelcem.
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
3/4 szklanki puree z dyni hokkaido (około 1/2 surowej, małej dyni hokkaido)
100 g roztopionego masła
2 jajka
karmel z tego przepisu
INSTRUKCJA
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj korzenne przyprawy z solą.
- W dużej misce umieść puree z dyni, 2 jajka, roztopione masło, przyprawy korzenne z solą i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszaj do połączenia się składników (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach).
- Do tak przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Całość ponownie mieszaj jedynie do połączenia się składników.
- Foremkę na muffinki lub taką dekoracyjną jak moja nasmuruj masłem, następnie wypełnij ciastem do około 3/4 wysokości.
- Piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach (wszystko zależy od głębokości foremki)
- W tym czasie przygotuj karmel zgodnie z instrukcją.
- Ostudzone babeczki obficie polej karmelem.
- Jeżeli pieczesz babeczki w tradycjnych foremkach, na wierzch możesz przygotować krem z 200 gram serka śmietankowego i około 3 łyżek cukru pudru, następnie polej karmelem.
- Smacznego!