Dyniowe babeczki z karmelem

  1. Uwielbiam ten jesienny czas, wypełniony korzennymi przyprawami i dyniowymi wypiekami :). Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe babeczki z karmelem, które znikają w tempie ekspresowym :). Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga miksera. Puree z dyni możecie przygotować dzień wcześniej, wystarczy dynię hokkaido przekroić na pół, usunąć nasiona i piec przez około 25 minut w 200 stopniach. Następnie wyskrobać miąższ i rozgnieść widelcem. 

DSC_2802-2-683x1024 Dyniowe babeczki z karmelem

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

3/4 szklanki puree z dyni hokkaido (około 1/2 surowej, małej dyni hokkaido)

100 g roztopionego masła

2 jajka

karmel z tego przepisu

INSTRUKCJA

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Wymieszaj korzenne przyprawy z solą.
  • W dużej misce umieść puree z dyni, 2 jajka, roztopione masło, przyprawy korzenne z solą i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszaj do połączenia się składników (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach).
  • Do tak przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Całość ponownie mieszaj jedynie do połączenia się składników.
  • Foremkę na muffinki lub taką dekoracyjną jak moja nasmuruj masłem, następnie wypełnij ciastem do około 3/4 wysokości.
  • Piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach (wszystko zależy od głębokości foremki)
  • W tym czasie przygotuj karmel zgodnie z instrukcją.
  • Ostudzone babeczki obficie polej karmelem.
  • Jeżeli pieczesz babeczki w tradycjnych foremkach, na wierzch możesz przygotować krem z 200 gram serka śmietankowego i około 3 łyżek cukru pudru, następnie polej karmelem.
  • Smacznego!

DSC_2787-2-683x1024 Dyniowe babeczki z karmelem