Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i ciecierzycą oraz chipsami z ziemniaków, to super pomysł na sycący lunch lub kolację, a nawet lekki obiad :). Jeżeli do przepisu użyjecie ciecierzycy z puszki, nie wylewajcie zalewy. Zróbcie z niej mus czekoladowy :).
SKŁADNIKI
200 g świeżego jarmużu
1 dynia piżmowa
1 puszka ciecierzycy
2 średniej wielkości ziemniaki (u mnie fioletowe)
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki płatków chili
2 łyżeczki papryki wędzonej
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól i pieprz
INSTRUKCJA
- Dynię przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestek, następnie pokrój w plastry.
- Plastry dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp jedną łyżeczką papryki wędzonej, sporą ilości soli oraz skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 20 – 25 minut, aż dynia stanie się miękka.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Wymieszaj z 1 łyżeczką papryki wędzonej, płatkami chili oraz 1 płaską łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju rzepakowego. Wyłóż na blachę do pieczenia i również wstaw do piekarnika razem z dynią i piecz przez około 15 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienki plasterki. Ja użyłam do tego mandoliny. Plastry włóż do zimnej wody na 5 minut. Po tym czasie dokładnie je osusz. W rondelku rozgrzej około szklanki oleju rzepakowego, dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku. Przed smażeniem ziemniaków, wyjmij czosnek. Olej powinien być już dobrze rozgrzany. Wrzucaj po kilka plastrów ziemniaków i smaż na złoto, następnie wykładaj je na ręcznik papierowy, posól.
- Oczyszczony jarmuż porwij na kawałki, pozbywając się łodyg. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, skórkę i sok z cytryny i porządną szczyptę soli oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Jarmuż ugniataj dłońmi, aby liście zmiękły i pokryły się olejem oraz przyprawami.
- Do jarmużu dodaj upieczoną ciecierzycę i dynię, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Posyp chipsami z ziemniaków.