Pełnoziarniste ciasto bananowo – marchewkowe mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację :). Wilgotne, aromatyczne z pomarańczową nutą i chrupiącymi orzechami włoskimi. Przepyszne! Jeden kawałek syci na długo, chociaż zazwyczaj na jednym się nie kończy, jest tak dobre :). Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych górskich (drobnych)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub innego ulubionego słodzidła
1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
1 szklanka mleka
2 jajka
łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
skórka i sok z 1 pomarańczy
1/2 szklanki posiekanych orzechów
1 szklanka startej marchewki
3 duże, dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml oraz standardowej formy keksowej
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę pszenną wymieszaj z płatkami owsianymi, przyprawami, solą, cukrem oraz sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- 2 banany dokładnie rozgnieć widelcem.
- Jajko roztrzep, dodaj mleko, ekstrakt waniliowy, olej, skórkę i sok pomarańczowy. Całość wymieszaj trzepaczką, dodaj rozgniecione banany, marchew i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj tylko do połączenia się składników. Masę przelej do formy i wyrównaj.
- Banana przetnij wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny i ułóż na wierzchu ciasta, posyp orzechami włoskimi. Wstaw do piekarnika na około 45 – 50 minut, do tzw. suchego patyczka.