Pełnoziarniste ciasto bananowo – marchewkowe

Pełnoziarniste ciasto bananowo – marchewkowe mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację :). Wilgotne, aromatyczne z pomarańczową nutą i chrupiącymi orzechami włoskimi. Przepyszne! Jeden kawałek syci na długo, chociaż zazwyczaj na jednym się nie kończy, jest tak dobre :). Koniecznie spróbujcie!

DSC_6784-683x1024 Pełnoziarniste ciasto bananowo - marchewkowe

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka płatków owsianych górskich (drobnych)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonych goździków

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szklanki cukru trzcinowego lub innego ulubionego słodzidła

1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego

1 szklanka mleka

2 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

skórka i sok z 1 pomarańczy

1/2 szklanki posiekanych orzechów

1 szklanka startej marchewki

3 duże, dojrzałe banany

1 łyżka soku z cytryny

* użyłam szklanki o pojemności 250 ml oraz standardowej formy keksowej

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę pszenną wymieszaj z płatkami owsianymi, przyprawami, solą, cukrem oraz sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  • 2 banany dokładnie rozgnieć widelcem. 
  • Jajko roztrzep, dodaj mleko, ekstrakt waniliowy, olej, skórkę i sok pomarańczowy. Całość wymieszaj trzepaczką, dodaj rozgniecione banany, marchew i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj tylko do połączenia się składników. Masę przelej do formy i wyrównaj.
  • Banana przetnij wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny i ułóż na wierzchu ciasta, posyp orzechami włoskimi. Wstaw do piekarnika na około 45 – 50 minut, do tzw. suchego patyczka.