Rolada z nadzieniem z jarmużu i pieczarek

Rolada z nadzieniem z jarmużu i pieczarek będzie idealna na świąteczny lub sylwestrowy stół. Po rozkrojeniu prezentuje się naprawdę pięknie. Będzie też świetnym dodatkiem do obiadu lub pomysłem na kolację. Robi się ją naprawdę szybko.

48390401_1215535275261104_2407827888125509632_n-683x1024 Rolada z nadzieniem z jarmużu i pieczarek

SKŁADNIKI

1 płat ciasta francuskiego dobrej jakości

1/2 szklanki podprażonych i posiekanych z grubsza orzechów laskowych

około 6 dużych pieczarek (ja użyłam brązowych)

200 g świeżego jarmużu

2 szklanki pokrojonej w dość drobną kostkę dyni

2 łyżki oleju rzepakowego

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 roztrzepane jajko

 sól i pieprz

INSTRUKCJA

  • Pieczarki umyj, oczyść i obetnij korzonki. Wybierz jak największe pieczarki, tak aby wszystkie były podobnej wielkości.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pieczarki na złoto, niech nieco zmiękną. dopraw solą i pieprzem i przełóż na talerz.
  • Na tą samą patelnię dodaj dynię i smaż ją, aż będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. 
  • Następnie dodaj orzechy i drobno porwany jarmuż. Smaż jeszcze przez 2 – 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz wystudź.
  • Na blasze do pieczenia rozłóż płat ciasta francuskiego, odetnij pasek, z którego wytniesz gwiazdki do dekoracji.
  • Na płat ciasta wyłóż farsz i rozsmaruj równo po całej powierzchni, zostawiając 3 cm rant (krótszy bok ciasta).
  • Na środku wzdłuż krótszego boku ciasta ułóż pieczarki i zwiń roladę.  
  • Roladę ułóż do pieczenia tak, aby pieczarki były kapeluszami do góry (tak jak na zdjęciu). Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i udekoruj wyciętymi z reszty ciasta gwiazdkami (je również posmaruj jajkiem).
  • Piecz w 190 stopniach przez około 25 -30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.