Rolada z nadzieniem z jarmużu i pieczarek będzie idealna na świąteczny lub sylwestrowy stół. Po rozkrojeniu prezentuje się naprawdę pięknie. Będzie też świetnym dodatkiem do obiadu lub pomysłem na kolację. Robi się ją naprawdę szybko.
SKŁADNIKI
1 płat ciasta francuskiego dobrej jakości
1/2 szklanki podprażonych i posiekanych z grubsza orzechów laskowych
około 6 dużych pieczarek (ja użyłam brązowych)
200 g świeżego jarmużu
2 szklanki pokrojonej w dość drobną kostkę dyni
2 łyżki oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 roztrzepane jajko
sól i pieprz
INSTRUKCJA
- Pieczarki umyj, oczyść i obetnij korzonki. Wybierz jak największe pieczarki, tak aby wszystkie były podobnej wielkości.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pieczarki na złoto, niech nieco zmiękną. dopraw solą i pieprzem i przełóż na talerz.
- Na tą samą patelnię dodaj dynię i smaż ją, aż będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.
- Następnie dodaj orzechy i drobno porwany jarmuż. Smaż jeszcze przez 2 – 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz wystudź.
- Na blasze do pieczenia rozłóż płat ciasta francuskiego, odetnij pasek, z którego wytniesz gwiazdki do dekoracji.
- Na płat ciasta wyłóż farsz i rozsmaruj równo po całej powierzchni, zostawiając 3 cm rant (krótszy bok ciasta).
- Na środku wzdłuż krótszego boku ciasta ułóż pieczarki i zwiń roladę.
- Roladę ułóż do pieczenia tak, aby pieczarki były kapeluszami do góry (tak jak na zdjęciu). Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i udekoruj wyciętymi z reszty ciasta gwiazdkami (je również posmaruj jajkiem).
- Piecz w 190 stopniach przez około 25 -30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.