Rustykalna tarta z jabłkami

Przepis idealny na oswojenie jesieni :). Rustykalna tarta z jabłkami – prosta i szybka w wykonaniu. W tym przepisie świetnie sprawdzą się jabłka odmiany boskoop lub szara reneta. Kwaśne i lekko twarde. Ja tartę najczęściej podaję z jogurtem greckim i skropioną miodem. Jeszcze ciepła będzie się dobrze komponować z lodami waniliowymi :).

DSC_3424-683x1024 Rustykalna tarta z jabłkami

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

szczypta soli

100 g serka naturalnego (użyłam poznańskiego)

1 małe jajko

100 g zimnego masła

3 jabłka (szara reneta, boskoop)

2 łyżki soku z cytryny

cukier trzcinowy

1 roztrzepane jajko

INSTRUKCJA

  • Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki i następnie na plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  • Ciasto rozwałkuj na spory okrąg na papierze do pieczenia. Następnie wraz z papierem przełóż na blachę do pieczenia.
  • Na środku ułóż na zakładkę plasterki jabłek (patrz zdjęcie), zostaw jednak około 2 cm wolnego brzegu.
  • Zawiń brzegi ciasta na nadzienie. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Całość posyp cukrem trzcinowym, na plasterkach jabłek ułóż kilka wiórków zimnego masła.
  • Piecz przez około 35 minut.
  • Podawaj z lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.