Przepis idealny na oswojenie jesieni :). Rustykalna tarta z jabłkami – prosta i szybka w wykonaniu. W tym przepisie świetnie sprawdzą się jabłka odmiany boskoop lub szara reneta. Kwaśne i lekko twarde. Ja tartę najczęściej podaję z jogurtem greckim i skropioną miodem. Jeszcze ciepła będzie się dobrze komponować z lodami waniliowymi :).
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
100 g serka naturalnego (użyłam poznańskiego)
1 małe jajko
100 g zimnego masła
3 jabłka (szara reneta, boskoop)
2 łyżki soku z cytryny
cukier trzcinowy
1 roztrzepane jajko
INSTRUKCJA
- Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki i następnie na plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
- Ciasto rozwałkuj na spory okrąg na papierze do pieczenia. Następnie wraz z papierem przełóż na blachę do pieczenia.
- Na środku ułóż na zakładkę plasterki jabłek (patrz zdjęcie), zostaw jednak około 2 cm wolnego brzegu.
- Zawiń brzegi ciasta na nadzienie. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Całość posyp cukrem trzcinowym, na plasterkach jabłek ułóż kilka wiórków zimnego masła.
- Piecz przez około 35 minut.
- Podawaj z lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.