Gruszki w syropie waniliowym z nutą pomarańczy, oblane gorzką czekoladą – brzmi pysznie prawda? Sezon na gruszki w pełni, a zatem warto przygotować ten prosty w wykonaniu deser :). Bardzo lubię połączenie użytych tutaj smaków i aromatów. Tak pachnie jesień w mojej kuchni :).
SKŁADNIKI
4 gruszki
około 1 litra wody
2 łyżki cukru trzcinowego
1 laska wanilii
skórka i sok z 1 pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
mascarpone lub jogurt grecki do podania
INSTRUKCJA
- Gruszki obierz, pozostaw jednak ogonki.
- Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier trzcinowy, rozciętą na pół laskę wanilię, sok oraz skórkę z pomarańczy.
- Wymieszaj i dodaj obrane gruszki. Gotuj do miękkości na małym ogniu.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Ugotowane gruszki oblej czekoladą, podawaj z mascarpone lub jogurtem greckim oraz syropem z gotowania.