Gruszki w syropie waniliowym z nutą pomarańczy

Gruszki w syropie waniliowym z nutą pomarańczy, oblane gorzką czekoladą – brzmi pysznie prawda? Sezon na gruszki w pełni, a zatem warto przygotować ten prosty w wykonaniu deser :). Bardzo lubię połączenie użytych tutaj smaków i aromatów. Tak pachnie jesień w mojej kuchni :).

DSC_3364-683x1024 Gruszki w syropie waniliowym z nutą pomarańczy

SKŁADNIKI

4 gruszki

około 1 litra wody

2 łyżki cukru trzcinowego

1 laska wanilii

skórka i sok z 1 pomarańczy

100 g gorzkiej czekolady

mascarpone lub jogurt grecki do podania

INSTRUKCJA

  • Gruszki obierz, pozostaw jednak ogonki.
  • Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier trzcinowy, rozciętą na pół laskę wanilię, sok oraz skórkę z pomarańczy.
  • Wymieszaj i dodaj obrane gruszki. Gotuj do miękkości na małym ogniu.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ugotowane gruszki oblej czekoladą, podawaj z mascarpone lub jogurtem greckim oraz syropem z gotowania.