Jogurt grecki ze smażonymi w miodzie winogronami i figami

Jogurt grecki ze smażonymi w miodzie winogronami i figami to świetny deser w jesiennym wydaniu. Jeżeli dodamy granolę może nam również posłużyć jako śniadanie :).  Bardzo polecam, to jeden z prostszych przepisów wymagający kilku składników, z którymi o tej porze nie będziemy mieć problemu :).

 

DSC_3020-683x1024 Jogurt grecki ze smażonymi w miodzie winogronami i figami

DSC_3031-2-683x1024 Jogurt grecki ze smażonymi w miodzie winogronami i figami

SKŁADNIKI

250g jogurtu greckiego

2 kiście winogron

2 figi

3 łyżki miodu

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki wody

INSTRUKCJA

  • Na patelnię wlej miód, ocet balsamiczny i wodę. Dodaj winogrona (całe kiście) oraz figi i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, smaż aż całość się lekko skarmelizuje. Mieszaj ostrożnie, owoce mają zmięknąć, ale się nie rozpadać.
  • Podawaj z jogurtem greckim i sokiem ze smażenia.