Jamajskie ciasto rumowe – do przygotowania tego przepisu zainspirował mnie świąteczny konkurs na facebookowym profilu Kotliny Natury. Znajdziecie go pod tym linkiem https://www.facebook.com/KotlinaNatury/. Sprawdźcie się i spróbujcie odgadnąć składniki świątecznych deserów z różnych zakątków świata :). Połączcie przyjemne z pożytecznym, można wygrać ciekawe nagrody, jak również zyskać pyszne przepisy :).
SKŁADNIKI
4 jaja
330 g mąki
225 g masła w temp. pokojowej
300 g ciemnego brązowego cukru
85 g melasy (można zastąpić miodem)
40 g rodzynek
40 g suszonej żurawiny
80 g suszonych śliwek
230 ml ciemnego rumu
skórka z 1 limonki i 1 pomarańczy
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2/3 łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska waniliowa lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
– krem-
300 g śmietanki 36%
100 g białej czekolady
– dekoracja –
pestki z ¼ granata
garść pekanów
3 łyżki syropu klonowego
INSTRUKCJA
-
- Dzień wcześniej warto przygotować krem. Śmietankę wlej do rondelka i doprowadź prawie do wrzenia – na powierzchni płynu zacznie zbierać się pianka, ale nie należy dopuścić do całkowitego zagotowania się płynu. Niezwłocznie ściągnij z palnika, wsyp kawałki połamanej białej czekolady. Po 5 minutach trzepaczką zamieszaj do rozpuszczenia się czekolady w śmietance. Przelej przez gęste sitko do zamykanego pojemniczka i wstaw na noc do lodówki.
-
Zagotuj 230 ml rumu i zalej wszystkie suszone owoce (śliwki warto posiekać). Odstaw pod przykryciem na noc, aby bakalie się zmacerowały. Następnego dnia zmiksuj wszystko dosłownie kilka sekund, do otrzymania nieregularnej papki, składającej się z różnej wielkości składników.
-
- Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ubijaj z brązowym cukrem przy pomocy miksera ok. 10 minut. Dodaj po kolei jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Wyłącz mikser i wlej melasę, dodaj przyprawy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórki otarte z cytrusów oraz lekko zmiksowane bakalie. Miksuj na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Wsyp przesianą mąkę. Znów miksuj, ale tylko do połączenia się składników i przełóż masę do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
-
- Piecz w 175 stopniach około 60 – 75 minut. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być czysty. Wyciągnij ciasto z piekarnika, odstaw na kwadrans, a następnie przy pomocy pędzelka nasącz ciasto pozostałym rumem. Ostudź.
- Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubij mikserem na puszysty krem. Nałóż warstwę kremu na wystudzone ciasto, udekoruj pekanami, pestkami granata i polej syropem klonowym. Ja udekorowałam świeżą żurawiną i kumkwatami.
* wpis powstał przy współpracy z marką Kotlina Natury