Jamajskie ciasto rumowe

Jamajskie ciasto rumowe – do przygotowania tego przepisu zainspirował mnie świąteczny konkurs na facebookowym profilu Kotliny Natury.  Znajdziecie go pod tym linkiem https://www.facebook.com/KotlinaNatury/. Sprawdźcie się i spróbujcie odgadnąć składniki świątecznych deserów z różnych zakątków świata :). Połączcie przyjemne z pożytecznym, można wygrać ciekawe nagrody, jak również zyskać pyszne przepisy :).

48389691_276852326364326_5024728608057327616_n-683x1024 Jamajskie ciasto rumowe

SKŁADNIKI

4 jaja

330 g mąki

225 g masła w temp. pokojowej

300 g ciemnego brązowego cukru

85 g melasy (można zastąpić miodem)

40 g rodzynek

40 g suszonej żurawiny

80 g suszonych śliwek

230 ml ciemnego rumu

skórka z 1 limonki i 1 pomarańczy

1 ½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

2/3 łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 laska waniliowa lub 2 łyżeczki pasty waniliowej

– krem-

300 g śmietanki 36%

100 g białej czekolady

– dekoracja –

pestki z ¼ granata

garść pekanów

3 łyżki syropu klonowego

INSTRUKCJA

    • Dzień wcześniej warto przygotować krem. Śmietankę wlej do rondelka i doprowadź prawie do wrzenia – na powierzchni płynu zacznie zbierać się pianka, ale nie należy dopuścić do całkowitego zagotowania się płynu. Niezwłocznie ściągnij z palnika, wsyp kawałki połamanej białej czekolady. Po 5 minutach trzepaczką zamieszaj do rozpuszczenia się czekolady w śmietance. Przelej przez gęste sitko do zamykanego pojemniczka i wstaw na noc do lodówki.
    • Zagotuj 230 ml rumu i zalej wszystkie suszone owoce (śliwki warto posiekać). Odstaw pod przykryciem na noc, aby bakalie się zmacerowały. Następnego dnia zmiksuj wszystko dosłownie kilka sekund, do otrzymania nieregularnej papki, składającej się z różnej wielkości składników. 

    • Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ubijaj z brązowym cukrem przy pomocy miksera ok. 10 minut. Dodaj po kolei jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Wyłącz mikser i wlej melasę, dodaj przyprawy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórki otarte z cytrusów oraz lekko zmiksowane bakalie. Miksuj na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Wsyp przesianą mąkę. Znów miksuj, ale tylko do połączenia się składników i przełóż masę do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
    • Piecz w 175 stopniach około 60 – 75 minut. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być czysty. Wyciągnij ciasto z piekarnika, odstaw na kwadrans, a następnie przy pomocy pędzelka nasącz ciasto pozostałym rumem. Ostudź.
    • Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubij mikserem na puszysty krem. Nałóż warstwę kremu na wystudzone ciasto, udekoruj pekanami, pestkami granata i polej syropem klonowym. Ja udekorowałam świeżą żurawiną i kumkwatami.

* wpis powstał przy współpracy z marką Kotlina Natury