Bardzo szybkie w wykonaniu ciasto :). Idealne, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego, a szafki świecą pustkami :). Ja te proste ciasto z owocami i cynamonową skorupką zrobiłam w przerwie na reklamę filmu, który akurat oglądałam :). Pokusa zjedzenia słodkiego była tak duża, że nawet seans filmowy mi w tym nie przeszkodził :). Też macie czasem takie kulinarne zachcianki?
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć, zastąpić skórką cytrynową)
4 jajka
3/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
około 300 g śliwek (użyłam mrożonych) lub innych ulubionych owoców
– cynamonowa posypka −
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
INSTRUKCJA
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo zacznij wlewać olej rzepakowy, ciągle ucierając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj łopatką.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (użyłam blaszki o średnicy 20 cm).
- Na wierzch ułóż owoce i dociśnij do ciasta. Jeżeli tak jak jak używasz mrożonych owoców, nie ma potrzeby ich rozmrażania.
- Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem. Następnie posyp ciasto obficie cynamonową posypką.
- Piecz ciasto przez około 50 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.