Czekoladowe babeczki z nutą pomarańczy

Efektowne czekoladowe babeczki z nutą pomarańczy, które staną się piękną ozdobą mojego świątecznego stołu :). Połączenie czekolady z pomarańczą zawsze się sprawdza, a jak smakuje ! Jeżeli nie macie pomysłu na świąteczne słodkości, to ten przepis Wam polecam :). Udekorujcie miodowym kremem lub przewiążcie ozdobną, czerwoną wstążeczką i gotowe :).

DSC_4018-686x1024 Czekoladowe babeczki z nutą pomarańczy

DSC_4027-686x1024 Czekoladowe babeczki z nutą pomarańczy

 

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

porządna szczypta soli

skórka otarta z 1 pomarańczy 

2 jajka

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

60 g masła

200 g gorzkiej czekolady 70%

– dodatkowo –

200 g serka naturalnego typu Philadelphia lub serka mascarpone

1 łyżka płynnego miodu

świeża żurawina do dekoracji

INSTRUKCJA

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubij na puszystą pianę razem z cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym (jeżeli używasz). Zajmie to kilka minut.
  • Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolewaj rozpuszczoną czekoladę. Jak obie masy się połączą, dodaj skórkę pomarańczową oraz mąkę i wymieszaj łopatką do połączenia się składników.
  • Masę przelej do foremek na babeczki lub muffinki, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Serek naturalny lub mascarpone wymieszaj z miodem i wstaw do lodówki.
  • Gotowym kremem udekoruj ostudzone babeczki.
  • Możesz babeczki udekorować świeżą lub suszoną żurawiną.