Efektowne czekoladowe babeczki z nutą pomarańczy, które staną się piękną ozdobą mojego świątecznego stołu :). Połączenie czekolady z pomarańczą zawsze się sprawdza, a jak smakuje ! Jeżeli nie macie pomysłu na świąteczne słodkości, to ten przepis Wam polecam :). Udekorujcie miodowym kremem lub przewiążcie ozdobną, czerwoną wstążeczką i gotowe :).
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
porządna szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
60 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70%
– dodatkowo –
200 g serka naturalnego typu Philadelphia lub serka mascarpone
1 łyżka płynnego miodu
świeża żurawina do dekoracji
INSTRUKCJA
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
- Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij na puszystą pianę razem z cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym (jeżeli używasz). Zajmie to kilka minut.
- Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dolewaj rozpuszczoną czekoladę. Jak obie masy się połączą, dodaj skórkę pomarańczową oraz mąkę i wymieszaj łopatką do połączenia się składników.
- Masę przelej do foremek na babeczki lub muffinki, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Serek naturalny lub mascarpone wymieszaj z miodem i wstaw do lodówki.
- Gotowym kremem udekoruj ostudzone babeczki.
- Możesz babeczki udekorować świeżą lub suszoną żurawiną.