Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczny obiad – ten przepis będzie idealny. Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym jest soczysta, a dodatek jarmużu oraz suszonych pomidorów wspaniale dopełnia jej smak. Ten przepis na pewno znajdzie się w moim świątecznym menu. Dodatkowa ozdoba w postaci drożdżowych choinek oraz ziarenek maku sprawi, że to danie będzie pięknie wyglądać, a w końcu jemy oczami :).
Składniki:
na 4 -5 porcji
1 duża polędwiczka
10 suszonych pomidorów
200 g jarmużu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
olej rzepakowy do smażenia
ciasto drożdżowe
200 g mąki pszennej
3 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
około 100 ml ciepłej wody
dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta i mak do posypania
Przygotowanie:
- Polędwiczkę oczyść z błon i natrzyj solą i pieprzem.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z suszonymi drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę (bardzo możliwe, że nie będzie Ci potrzebne całe 100 ml), następnie zagnieć ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoty kolor, przełóż na talerz. Na tłuszcz po smażeniu wrzuć jarmuż, przypraw solą i duś 1 -2 minuty, aby nieco zmiękł.
- Suszone pomidory posiekaj w cienkie paseczki.
- Po 20 minutach ponownie wyrób ciasto i rozwałkuj na grubość 1 cm. Możesz odłożyć nieco ciasta do dekoracji.
- Na rozwałkowanym płacie ciasta rozłóż jarmuż, posyp suszonymi pomidorami, następnie ułóż polędwiczkę i zawiń w ciasto. Nadmiar ciasta schowaj pod spód.
- Odłożone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek do ciastek wytnij ozdobne elementy, udekoruj nimi wierzch ciasta.
- Odstaw na 10 minut, następnie ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw polędwiczkę na kilka minut, dopiero przed samym podaniem pokrój w plastry.