Okres jesienno – zimowy, a obecnie również przedświąteczny sprawia, że chętniej sięgam po grzany alkohol. Dzisiaj mały przekręt i zamiast bardzo popularnego przepisu na grzane wino, podaję przepis na grzany cydr 🙂 Schłodzony cydr latem smakuje najlepiej, jednak nie wiem czy nie wolę tej rozgrzewającej wersji. Jabłka, cynamon i pomarańcze – to smaki i aromaty z którymi szczególnie w grudniu się nie rozstaję, a cydr doskonale do nich pasuje 🙂
Składniki:
dla 2 osób
750 ml cydru jabłkowego
6 goździków
2 laski cynamonu
2 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe (najlepiej świeże)
4 plastry pomarańczy
4 plastry jabłka
Przygotowanie:
- Plasterki jabłka ponabijaj goździkami.
- Do rondelka przelej cydr, dodaj plasterki jabłka, pomarańczy, laski cynamonu oraz zioła (licie laurowe i rozmaryn). Dla wzmocnienia aromatu, przed dodaniem do grzańca możesz rozmaryn i liście laurowe rozgnieść w dłoni.
- Podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Ważne, aby cydr się nie gotował, ma jedynie się podgrzewać.
- Po tym czasie przelej grzaniec do ozdobnych kubków lub kieliszków i podawaj.