Grzany cydr

Okres jesienno – zimowy, a obecnie również przedświąteczny sprawia, że chętniej sięgam po grzany alkohol. Dzisiaj mały przekręt i zamiast bardzo popularnego przepisu na grzane wino, podaję przepis na grzany cydr 🙂 Schłodzony cydr latem smakuje najlepiej, jednak nie wiem czy nie wolę tej rozgrzewającej wersji. Jabłka, cynamon i pomarańcze – to smaki i aromaty z którymi szczególnie w grudniu się nie rozstaję, a cydr doskonale do nich pasuje 🙂

grzany-cydr-1-686x1024 Grzany cydr

Składniki:

dla 2 osób

750 ml cydru jabłkowego

6 goździków

2 laski cynamonu

2 gałązki rozmarynu

2 liście laurowe (najlepiej świeże)

4 plastry pomarańczy

4 plastry jabłka

Przygotowanie:

  1. Plasterki jabłka ponabijaj goździkami.
  2. Do rondelka przelej cydr, dodaj plasterki jabłka, pomarańczy, laski cynamonu oraz zioła (licie laurowe i rozmaryn). Dla wzmocnienia aromatu, przed dodaniem do grzańca możesz rozmaryn i liście laurowe rozgnieść w dłoni.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Ważne, aby cydr się nie gotował, ma jedynie się podgrzewać.
  4. Po tym czasie przelej grzaniec do ozdobnych kubków lub kieliszków i podawaj.

btn Grzany cydrimp Grzany cydr