Placki owsiane z kardamonem i gruszkami powstały bardzo spontanicznie. Trzeba było coś zaradzić na głód po powrocie do domu. Lodówka praktycznie świeciła pustkami, a na wypad do sklepu nie było szans :). W prostocie siła, ograniczona ilość produktów, a wyszło naprawdę pysznie :). Sami spróbujcie!
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
szczypta soli
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka
1 gruszka
tłuszcz do smażenia placuszków (olej rzepakowy, masło klarowane)
karmelizowane plasterki gruszki do podania
1 gruszka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
INSTRUKCJA
- Przygotuj karmelizowane plasterki gruszki. Gruszkę pokrój na plasterki. W rondelku rozgrzej łyżkę masła z dwiema łyżkami miodu, dodaj plasterki gruszki i potrząśnij rondelkiem, aby całe pokryły się miodem. Dodaj szczyptę cynamonu i smaż chwilę, aż staną się rumiane.
- Wymieszaj oba rodzaje mąki z przyprawami, cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Mleko wymieszaj z jajkiem i dodaj do suchych składników.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Gruszkę pokrój w kosteczkę i dodaj do masy.
- Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego lub masła.
- Podawaj z karmelizowanymi gruszkami, polane solidną porcją miodu lub syropu klonowego.