Pyszne cynamonowe gofry z duszonymi śliwkami. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste i miękkie. Dodatek mąki owsianej i ryżowej sprawia, że gofry są naprawdę chrupiące. Obie mąki doskonale chłoną wilgoć, warto zatem się w nie zaopatrzyć i nie zastępować w przepisie mąką pszenną. Cynamon i sos śliwkowy sprawiają, że ten przepis kandyduje na najlepsze, jesienne śniadanie :).
SKŁADNIKI
100 g mąki pszennej
100 g mąki owsianej
50 g mąki ryżowej (można zastąpić owsianą)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
3 jajka
50 ml roztopionego masła
300 ml kefiru lub maślanki
– sos –
10 śliwek pozbawionych pestek.
około 400 ml wody
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
sok z 1/2 pomarańczy
INSTRUKCJA
- Połówki śliwek przełóż do rondla, dodaj cukier, cynamon. Wlej wodę i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Odstaw.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
- Dodaj żółtka, roztopione masło i kefir. Dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką.
- Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Piecz gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy.
- Podawaj z jogurtem greckim i sosem śliwkowym.