Cynamonowe gofry z duszonymi śliwkami

Pyszne cynamonowe gofry z duszonymi śliwkami. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste i miękkie. Dodatek mąki owsianej i ryżowej sprawia, że gofry są naprawdę chrupiące. Obie mąki doskonale chłoną wilgoć, warto zatem się w nie zaopatrzyć i nie zastępować w przepisie mąką pszenną. Cynamon i sos śliwkowy sprawiają, że ten przepis kandyduje na najlepsze, jesienne śniadanie :).

DSC_3748-683x1024 Cynamonowe gofry z duszonymi śliwkami

 

SKŁADNIKI

100 g mąki pszennej

100 g mąki owsianej

50 g mąki ryżowej (można zastąpić owsianą)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 czubata łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru trzcinowego

3 jajka

50 ml roztopionego masła

300 ml kefiru lub maślanki

– sos –

10 śliwek pozbawionych pestek.

około 400 ml wody

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

sok z 1/2 pomarańczy

INSTRUKCJA

  • Połówki śliwek przełóż do rondla, dodaj cukier, cynamon. Wlej wodę i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Odstaw.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  • W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
  • Dodaj żółtka, roztopione masło i kefir. Dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką.
  • Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka. 
  • Piecz gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy.
  • Podawaj z jogurtem greckim i sosem śliwkowym.