Korzenne przyprawy i jabłka – to musiało się udać ! Od dzisiaj piernikowa tarta jabłkowa znajduje się wysoko na liście moich świątecznych wypieków.
Składniki:
ciasto piernikowe
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko (roztrzepane)
200 g masła
150 g cukru trzcinowego
150 g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika na przykład z tego przepisu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
starta skórka z 1 pomarańczy
jabłkowe nadzienie
8 jabłek
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka świeżej żurawiny lub 1/2 szklanki suszonej (ewentualnie rodzynek)
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Do garnka z grubym dnem włóż masło, miód, cukier, przyprawę do piernika oraz skórkę startą z pomarańczy. Podgrzewaj na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści – często mieszaj.
- Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zdejmij z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Pojawi się piana, ale to normalne.
- Zostaw mieszankę do ostygnięcia (około 20 minut).
- Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj płynną zawartość garnka, roztrzepane jajko i całość wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem.
- Początkowo całość będzie się bardzo lepić – nie przejmuj się jednak tym i nie dodawaj więcej mąki.
- Na czystym blacie zacznij zagniatać rękoma ciasto do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Owiń ciasto piernikowe folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w plasterki.
- Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon, sok z pomarańczy, żurawinę, orzechy i mąkę, Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj 1/2 ciasta na grubość około 5 mm i średnicę większą niż forma do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy na tartę, dociśnij palcami brzegi i odetnij nadmiar ciasta.
- Nadzienie wyłóż na ciasto. Na wierzchu połóż kawałki masła.
- Rozwałkuj jeszcze nieco ciasta i za pomocą foremki do ciastek wytnij z niego dowolne kształty ( u mnie różnej wielkości gwiazdki). Wyłóż nimi wierzch ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
- Z pozostałego ciasta upiecz pierniczki, będą jak znalazł na zimowe, słodkie zachcianki 🙂