Zapachniało świętami ! Piernikowa gorąca czekolada wspaniale rozgrzewa i jest najlepszym lekarstwem na długie i ciemne wieczory 🙂 Dla mnie nie ma nic lepszego od kubka aromatycznej czekolady, koca i dobrej książki – tak odpoczywam i odnajduję drobne radości życia codziennego.
Składniki:
2 szklanki mleka
200 ml śmietany kremówki
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu piernikowego z tego przepisu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika na przykład z tego przepisu
do dekoracji 1 kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzej mleko i 100 ml śmietanki kremówki.
- Dodaj posiekaną z grubsza czekoladę oraz przyprawę do piernika i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
- Następnie zdejmij z ognia, dodaj syrop piernikowy i dokładnie wymieszaj.
- Ubij na sztywno śmietanę.
- Gorącą czekoladę przelej do kubków, przed samym podaniem udekoruj bitą śmietaną i startą na tarce gorzką czekoladą.