Wspaniała, aromatyczna – i co ważne – domowa przyprawa do piernika! Niezbędnik w świątecznej kuchni. Idealny nie tylko do wypieków, ale również gorącej czekolady i kawy. Bardzo polecam, te sklepowe często zawierają w sobie cukier i wypełniacz w postaci mąki – a chyba nie na tym Ci zależy ? 🙂 Pamiętaj, że nie musisz sztywno trzymać się proporcji. Skomponowałam mieszankę, która smakowo mi odpowiada i sprawdziła się już w nie jednym wypieku. Śmiało możesz zmieniać te proporcje i skomponować przyprawę jedyną w swoim rodzaju 🙂
Składniki:
5 lasek cynamonu
1 łyżeczka całych goździków
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki nasion kolendry
2 anyże gwiazdkowe
1,5 łyżeczki nasion kardamonu
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy umieść w młynku do kawy lub moździerzu. Ja osobiście wolę młynek, jest to zdecydowanie szybszy i łatwiejszy sposób. Oczywiście ucierając korzenne przyprawy w moździerzu, efekt będzie praktycznie taki sam – będzie Cię to jednak kosztować zdecydowanie więcej pracy i czasu 🙂
- Jeżeli smak przyprawy nie do końca będzie Ci odpowiadał – możesz go modyfikować – dodając więcej cynamonu lub innej wyrazistej przyprawy.
- Niektórzy do mieszanek nie dodają kolendry i ziela angielskiego, ja jednak uważam, że te przyprawy wzbogacają smak mieszanki.
- Gotową przyprawę do piernika przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.