Pieczony rabarbar

Bardzo lubię takie proste przepisy :). Pieczony rabarbar właśnie do takich należy, a przy tym jest pyszny i można go podawać na wiele sposobów. Ja często robię tak, że piekę dużą porcję. Przechowuję w lodówce i potem dodaję do letnich owsianek, do jogurtu greckiego lub jem z lodami śmietankowymi. Można również ułożyć taki pieczony rabarabar na biszkopcie, na to krem na bazie mascarpone i obficie polać sosem z pieczenia. Mówię Wam, pycha!

SKŁADNIKI

4 łodygi rabarbaru

1/2 szklanki świeżego soku jabłkowego 

1 torebka cukru waniliowego (nie wanilinowego!)

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki masła

DSC_5462-683x1024 Pieczony rabarbar

IINSTRUKCJA

  • Rabarbar umyj, pokrój na 2 cm kawałki. 
  • Przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej sok jabłkowy, dodaj oba rodzaje cukru, masło i wymieszaj.
  • Piecz 20 minut w 190 stopniach.
  • Najlepiej smakuje z lodami śmietankowymi lub gęstym jogurtem greckim. 
  • To również świetny dodatek do owsianki.