Bardzo lubię takie proste przepisy :). Pieczony rabarbar właśnie do takich należy, a przy tym jest pyszny i można go podawać na wiele sposobów. Ja często robię tak, że piekę dużą porcję. Przechowuję w lodówce i potem dodaję do letnich owsianek, do jogurtu greckiego lub jem z lodami śmietankowymi. Można również ułożyć taki pieczony rabarabar na biszkopcie, na to krem na bazie mascarpone i obficie polać sosem z pieczenia. Mówię Wam, pycha!
SKŁADNIKI
4 łodygi rabarbaru
1/2 szklanki świeżego soku jabłkowego
1 torebka cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
IINSTRUKCJA
- Rabarbar umyj, pokrój na 2 cm kawałki.
- Przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej sok jabłkowy, dodaj oba rodzaje cukru, masło i wymieszaj.
- Piecz 20 minut w 190 stopniach.
- Najlepiej smakuje z lodami śmietankowymi lub gęstym jogurtem greckim.
- To również świetny dodatek do owsianki.