Syrop z lilaka/bzu

W końcu jest, cudownie pachnący w pełnym rozkwicie – lilak :). Uwielbiam i żałuję, że mimo wielu polecanych metod potrafi przetrwać w wazonie zaledwie kilka dni :). Mam jednak inny sposób na to, żeby zatrzymać go na dłużej, w formie syropu. Syrop z lilaka cudownie smakuje, jest idealny do letnich lemoniad :). Lilak jest spotykany niemal wszędzie, nie powinniście mieć problemu z jego zbiorem. Pamiętajcie jednak, żeby robić to z daleka od drogi i najlepiej przed południem.

DSC_5406-683x1024 Syrop z lilaka/bzu

SKŁADNIKI

1,5 szklanki rozwiniętych kwiatów lilaka (bez zielonych części)

– syrop – 

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

4 łyżki soku z cytryny

INSTRUKCJA 

  • Z podanych składników przygotuj syrop, doprowadź go do wrzenia i odstaw na 5 minut. 
  • Syropem zalej kwiaty lilaka. 
  • Po wystudzeniu wstaw syrop do lodówki na 1 – 2 dni, następnie przecedź przez sito. Przechowuj w lodówce około 2 tygodni, możesz też zapasteryzować lub zamrozić w pojemniku na kostki lodu.
  • Syrop świetny jest razem z lekko gazowaną wodą i lodem.