Biszkopt przekładany kremem z białej czekolady i truskawkami

Biszkopt przekładany kremem z białej czekolady i truskawkami – takie wypieki kojarzą mi się z niedzielnym, letnim popołudniem i kawą na tarasie :). Nie jest to skomplikowany wypiek, a sami przyznacie, że wygląda bardzo efektownie :). Możecie dzień wcześniej upiec biszkopt, na drugi dzień tylko złożyć całość :). Jedyne co bym zmieniła, to dałabym zdecydowanie większą ilość świeżych owoców, malin, jeżyn. Niestety moje zapasy do ciasta zostały zjedzone przez Marysię :). Duża ilość owoców, przełamuje słodycz kremu, nie żałujcie ich :).

DSC_6386-688x1024 Biszkopt przekładany kremem z białej czekolady i truskawkami

DSC_6414-683x1024 Biszkopt przekładany kremem z białej czekolady i truskawkami

SKŁADNIKI:

– biszkopt – 

4 jajka

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżka maku

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowe

– krem – 

300 ml śmietanki 30%

200 g białej czekolady

250 g serka mascarpone

– dodatkowo – 

około 500 g truskawek (mogą być również maliny i jeżyny)

jadalne kwiaty do dekoracji

tortownica o średnicy 23 cm lub 25 cm (może być mniejsza, blaty biszkoptu wyjdą grubsze)

INSTRUKCJA

  • Podgrzej śmietankę, ma wrzeć ale się nie gotować. Śmietanką zalej połamaną na kawałki białą czekoladę. Odstaw na 5 minut, po tym czasie dokładnie wymieszaj. Jak masa ostygnie, wstaw ją do lodówki na kilka godzin, możesz nawet na całą noc.
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce cukier, za każdym razem dokładnie miksując.
  • Do ubitej na sztywno masy przesiej obie mąki, dodaj łyżkę maku i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Masę przelej do tortownicy i piecz przez około 35 minut, w 180 stopniach. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw na 5 minut. Następnie wyjmij i ostudź (biszkopt możesz przygotować dzień wcześniej).
  • Zimne mascarpone umieść w misce, dodaj białą czekoladę ze śmietanką i ubijaj do momentu, aż masa zgęstnieje.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Blaty możesz nasączyć wodą z kilkoma łyżkami cytryny.
  • Brzegi blatu wyłóż połówkami truskawek, powinny utworzyć rant. Najlepiej zrobić to w tortownicy. Resztę truskawek pokrój na plasterki i ułóż na spodzie biszkoptu ( na zdjęciu owoców jest bardzo mało, wszystko przez to, że moje dziecko wyjadło mi truskawki ;), zdycydowanie owoców w środku powinno być więcej, nie żałuj ich). 
  • Owoce przykryj masą i dokładnie ją rozsmaruj po całej powierzchni. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Teraz możesz już odpiąć rant tortownicy. Nie polecam trzymania ciasta w tortownicy, truskawki będące na brzegach mogą ściemnieć.
  • Wstaw do lodówki na godzinę, po tym czasie posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami i jadalnymi kwiatami.
  • Smacznego!

DSC_6391-689x1024 Biszkopt przekładany kremem z białej czekolady i truskawkami