Biszkopt przekładany kremem z białej czekolady i truskawkami – takie wypieki kojarzą mi się z niedzielnym, letnim popołudniem i kawą na tarasie :). Nie jest to skomplikowany wypiek, a sami przyznacie, że wygląda bardzo efektownie :). Możecie dzień wcześniej upiec biszkopt, na drugi dzień tylko złożyć całość :). Jedyne co bym zmieniła, to dałabym zdecydowanie większą ilość świeżych owoców, malin, jeżyn. Niestety moje zapasy do ciasta zostały zjedzone przez Marysię :). Duża ilość owoców, przełamuje słodycz kremu, nie żałujcie ich :).
SKŁADNIKI:
– biszkopt –
4 jajka
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka maku
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowe
– krem –
300 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
– dodatkowo –
około 500 g truskawek (mogą być również maliny i jeżyny)
jadalne kwiaty do dekoracji
tortownica o średnicy 23 cm lub 25 cm (może być mniejsza, blaty biszkoptu wyjdą grubsze)
INSTRUKCJA
- Podgrzej śmietankę, ma wrzeć ale się nie gotować. Śmietanką zalej połamaną na kawałki białą czekoladę. Odstaw na 5 minut, po tym czasie dokładnie wymieszaj. Jak masa ostygnie, wstaw ją do lodówki na kilka godzin, możesz nawet na całą noc.
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce cukier, za każdym razem dokładnie miksując.
- Do ubitej na sztywno masy przesiej obie mąki, dodaj łyżkę maku i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Masę przelej do tortownicy i piecz przez około 35 minut, w 180 stopniach. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw na 5 minut. Następnie wyjmij i ostudź (biszkopt możesz przygotować dzień wcześniej).
- Zimne mascarpone umieść w misce, dodaj białą czekoladę ze śmietanką i ubijaj do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Blaty możesz nasączyć wodą z kilkoma łyżkami cytryny.
- Brzegi blatu wyłóż połówkami truskawek, powinny utworzyć rant. Najlepiej zrobić to w tortownicy. Resztę truskawek pokrój na plasterki i ułóż na spodzie biszkoptu ( na zdjęciu owoców jest bardzo mało, wszystko przez to, że moje dziecko wyjadło mi truskawki ;), zdycydowanie owoców w środku powinno być więcej, nie żałuj ich).
- Owoce przykryj masą i dokładnie ją rozsmaruj po całej powierzchni. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Teraz możesz już odpiąć rant tortownicy. Nie polecam trzymania ciasta w tortownicy, truskawki będące na brzegach mogą ściemnieć.
- Wstaw do lodówki na godzinę, po tym czasie posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami i jadalnymi kwiatami.
- Smacznego!