Nie wiecie co zjeść na śniadanie ? Pasta z fasoli podawana z jajkiem sadzonym sprawdzi się idealnie :). Może też stanowić lekką kolację. Bardzo lubię przygotować tego typu pasty. Szczególnie, gdy lodówka świeci pustkami, a w skrzynce czekają puszkowe zapasy na kryzysowe momenty w kuchni :). Bardzo Wam polecam !
Składniki:
na 2 porcje
1 puszka czerwonej fasoli o wadze 400 g
duża garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
świeżo zmielony czarny pieprz
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
sezam, posiekana natka pietruszki, kilka liści szpinaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Fasolę odsącz, opłucz i przełóż do naczynia blendera.
- Dodaj resztę składników i zmiksuj na pastę.
- Na patelni usmaż jajka sadzone.
- Pastę podawaj z jajkiem sadzonym i szpinakiem, posypaną sezamem i natką pietruszki. Możesz też pastę skropić dobrej jakości oliwą.
- Świetnie sprawdzi się również na kanapkach lub jako dip do warzyw.