Naked cake w letnim wydaniu

Biszkopt przekładany mascarpone, udekorowany świeżymy owocami, to już klasyka lata. Jak zapewne zauważyliście – dość często goszcząca na moim stole. Nic w tym dziwnego ! Przepis na naked cake w letnim wydaniu podaję Wam dla inspiracji. Chcę Wam pokazać, że tak pięknie prezentujący się tort, nie jest trudny w przygotowaniu.

Tego typu torty mają to do siebie, że najpiękniej wyglądają jak są prosto zdobione, najlepiej tym co obecne jest w sezonie. Całość ma prezentować się lekko, świeżo i apetycznie :).

tort-owocowy-686x1024-1-686x1024 Naked cake w letnim wydaniu

 

Składniki:

biszkopt rzucany z tego przepisu

– krem do przełożenia –

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki pudru z liofilizowanych borówek (można dać więcej)

3 łyżki pudru z liofilizowanych malin (można dać więcej)

– do nasączenia biszkoptowych blatów–

sok z 2 pomarańczy

3 łyżki wody

dodatkowo: świeże owoce do dekoracji (u mnie maliny, borówki, jeżyny),  świeża mięta

owoce-686x1024 Naked cake w letnim wydaniu

Przygotowanie:

  • Przygotuj biszkopt zgodnie z przepisem. Najlepiej upiecz go dzień wcześniej, będzie się zdecydowanie lepiej kroił.
  • W dużej misce umieść cukier puder, schłodzony serek mascarpone oraz śmietanę kremówkę i przez chwilę miksuj na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje. Nie rób tego zbyt długo, aby całość się nie zważyła.
  • Masę podziel na dwie równe części.  Do jednej dodaj puder z borówek, a do drugiej z malin.
  • Biszkopt przekrój na 2 równe blaty. Blaty nasącz sokiem z pomarańczy z dodatkiem wody.
  • Biszkoptowe blaty przełóż kremem borówkowym (zostaw nieco na górną warstwę), na wierzch wyłóż krem malinowy i resztą kremu borówkowego. Udekoruj owocami i świeżą miętą.
  • Wstaw do schłodzenia na co najmniej godzinę.