Biszkopt przekładany mascarpone, udekorowany świeżymy owocami, to już klasyka lata. Jak zapewne zauważyliście – dość często goszcząca na moim stole. Nic w tym dziwnego ! Przepis na naked cake w letnim wydaniu podaję Wam dla inspiracji. Chcę Wam pokazać, że tak pięknie prezentujący się tort, nie jest trudny w przygotowaniu.
Tego typu torty mają to do siebie, że najpiękniej wyglądają jak są prosto zdobione, najlepiej tym co obecne jest w sezonie. Całość ma prezentować się lekko, świeżo i apetycznie :).
Składniki:
biszkopt rzucany z tego przepisu
– krem do przełożenia –
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki pudru z liofilizowanych borówek (można dać więcej)
3 łyżki pudru z liofilizowanych malin (można dać więcej)
– do nasączenia biszkoptowych blatów–
sok z 2 pomarańczy
3 łyżki wody
dodatkowo: świeże owoce do dekoracji (u mnie maliny, borówki, jeżyny), świeża mięta
Przygotowanie:
- Przygotuj biszkopt zgodnie z przepisem. Najlepiej upiecz go dzień wcześniej, będzie się zdecydowanie lepiej kroił.
- W dużej misce umieść cukier puder, schłodzony serek mascarpone oraz śmietanę kremówkę i przez chwilę miksuj na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje. Nie rób tego zbyt długo, aby całość się nie zważyła.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj puder z borówek, a do drugiej z malin.
- Biszkopt przekrój na 2 równe blaty. Blaty nasącz sokiem z pomarańczy z dodatkiem wody.
- Biszkoptowe blaty przełóż kremem borówkowym (zostaw nieco na górną warstwę), na wierzch wyłóż krem malinowy i resztą kremu borówkowego. Udekoruj owocami i świeżą miętą.
- Wstaw do schłodzenia na co najmniej godzinę.