Gdy w mojej ulubionej poznańskiej piekarni dojrzałam złociste bajgle – wiedziałam co zrobię na kolację. Oczywiście bajgle można upiec w domowych warunkach (sama często tak robię), nie będę jednak dzisiaj udawać, że to wypiek mojej roboty. Czasem i ja idę na łatwiznę. Możecie je również zastąpić ulubionymi bułkami lub bagietką. Całość będzie równie dobrze smakować.
Dlaczego by jednak nie przenieść się na chwilę do Nowego Jorku? To właśnie z nim obecnie bajgle kojarzą się chyba najbardziej, szczególnie za sprawą amerykańskich seriali. Pewnie Was zaskoczę, ale bajgiel najprawdopodobniej powstał w Krakowie, a za sprawą żydowskich emigrantów powędrował, aż na Manhattan. Gdzie obecnie jest znacznie bardziej doceniany, a wielka szkoda !
Składniki:
4 bajgle, bagietka lub ulubione bułki
1 mała polędwiczka wieprzowa
sałatka masłowa lub karbowana
garść zielonych oliwek
garść pomidorków papryczkowych
1 mała czerwona cebula
1 gałązka rozmarynu
– majonez pomidorowy –
1 duże jajko (sparzone)
200 ml oleju rzepakowego (lub zalewy z pomidorów)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
porządna szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
garść suszonych na słońcu pomidorów lub z zalewy
igły z 1 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki majonezu (poza suszonymi pomidorami i rozmarnem) umieść w naczyniu blendera i miksuj do momentu uzyskania gęstego majonezu. Dodaj suszone pomidory, rozmaryn i jeszcze raz zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Oliwki posiekaj na plasterki, cebulę na piórka, a pomidorki przekrój na pół.
- Polędwiczkę za pomocą ostrego noża pozbaw włókien, następnie pokrój na plasterki i każdy plaster delikatnie rozbij pięścią. Przypraw z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej rzepakowy, gałązkę rozmarynu i smaż partiami plastry polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
- Bajgle lub bułki przekrój na pół, możesz je podgrzać w piekarniku lub na patelni grillowej.
- Połówkę bajgla dość grubo posmaruj majonezem bazyliowym, ułóż na niej sałatę, kilka plasterków polędwiczki wieprzowej, cebulę czerwoną, oliwki i pomidorki, przykryj drugą połówką bajgla. Tak samo postępuj z resztą pieczywa.