Bajgle z polędwiczką wieprzową i majonezem pomidorowym

Gdy w mojej ulubionej poznańskiej piekarni dojrzałam złociste bajgle – wiedziałam co zrobię  na kolację. Oczywiście bajgle można upiec w domowych warunkach (sama często tak robię), nie będę jednak dzisiaj udawać, że to wypiek mojej roboty. Czasem i ja idę na łatwiznę. Możecie je również zastąpić ulubionymi bułkami lub bagietką. Całość będzie równie dobrze smakować.

Dlaczego by jednak nie przenieść się na chwilę do Nowego Jorku? To właśnie z nim obecnie bajgle kojarzą się chyba najbardziej, szczególnie za sprawą amerykańskich seriali. Pewnie Was zaskoczę, ale bajgiel najprawdopodobniej powstał w Krakowie, a za sprawą żydowskich emigrantów powędrował, aż na Manhattan. Gdzie obecnie jest znacznie bardziej doceniany, a wielka szkoda !
bajgle-z-wieprzowina-686x1024 Bajgle z polędwiczką wieprzową i majonezem pomidorowym

Składniki:

4 bajgle, bagietka lub ulubione bułki

1 mała polędwiczka wieprzowa

sałatka masłowa lub karbowana

garść zielonych oliwek

garść pomidorków papryczkowych

1 mała czerwona cebula

1 gałązka rozmarynu

– majonez pomidorowy –

1 duże jajko (sparzone)

200 ml oleju rzepakowego (lub zalewy z pomidorów)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy dijon

porządna szczypta soli

świeżo zmielony czarny pieprz

garść suszonych na słońcu pomidorów lub z zalewy

igły z 1 gałązki rozmarynu

bajgiel-686x1024 Bajgle z polędwiczką wieprzową i majonezem pomidorowym

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki majonezu (poza suszonymi pomidorami i rozmarnem) umieść w naczyniu blendera i miksuj do momentu uzyskania gęstego majonezu. Dodaj suszone pomidory, rozmaryn i jeszcze raz zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Oliwki posiekaj na plasterki, cebulę na piórka, a pomidorki przekrój na pół.
  • Polędwiczkę za pomocą ostrego noża pozbaw włókien, następnie pokrój na plasterki i każdy plaster delikatnie rozbij pięścią. Przypraw z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej rzepakowy, gałązkę rozmarynu i smaż partiami plastry polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
  • Bajgle lub bułki przekrój na pół, możesz je podgrzać w piekarniku lub na patelni grillowej.
  • Połówkę bajgla dość grubo posmaruj majonezem bazyliowym, ułóż na niej sałatę, kilka plasterków polędwiczki wieprzowej, cebulę czerwoną, oliwki i pomidorki, przykryj drugą połówką bajgla. Tak samo postępuj z resztą pieczywa.