Pancakes – prawdziwe amerykańskie śniadanie zagościło na moim stole 🙂 To świetny pomysł na leniwy weekendowy posiłek. Amerykanie bardzo często serwują te lekkie i puszyste placuszki z bekonem i syropem klonowym. U mnie jednak – pancakes z czerwoną porzeczką. Słodycz syropu klonowego przełamana kwaśnym smakiem porzeczki, to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń 🙂
Na moim śniadaniowym talerzu bardzo często goszczą różnego rodzaju placuszki, naleśniki, racuchy czy pancakesy – swoim zapachem i smakiem świetnie potrafią nastroić na resztę dnia. Wam też polecam! Nie ma nic lepszego niż ciepłe placuszki podane z ulubioną konfiturą czy owocami, do tego dobra kawa i można ruszać dalej 🙂
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
1,5 szklanki kefiru
3 łyżki rozpuszczonego masła
3/4 szklanki owoców czerwonej porzeczki
do podania: syrop klonowy, gęsty jogurt naturalny, świeże owoce
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki mieszamy razem.
- W oddzielnej miseczce mieszamy kefir z jajkiem i rozpuszczonym masłem, następnie łączymy z suchymi składnikami.
- Na koniec dodajemy czerwoną porzeczkę i mieszamy wszystko jeszcze raz. Powinniśmy uzyskać gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Smażymy po kilka minut z dwóch stron, aż będą złociste.