Owsianka czekoladowo – daktylowa doskonale syci i jest źródłem sporej dawki energii na resztę dnia.Czy mówiłam, jak bardzo lubię owsiankę? Zimą to od niej zaczynam dzień i jeszcze mi się nie znudziła, a to dlatego, że staram się ją ciągle urozmaicać. Na blogu jest już kilka ciekawych pomysłów, chociażby przepis na owsiankę dyniową :).
Czekolada i daktyle – brzmi pysznie prawda?
Składniki:
na 2 porcje
1 szklanka płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
2,5 szklanki mleka (krowie, migdałowe, jakie lubisz)
10 suszonych daktyli
1 łyżka gorzkiego kakao
2 kostki gorzkiej czekolady minimum 70 %
dodatkowo: 1 banan, orzechy do podania
Przygotowanie:
- Płatki owsiane umieść w rondelku, dodaj suszone daktyle, łyżkę kakao i gorzką czekoladę. Całość zalej mlekiem.
- Gotuj na małym ogniu około 5 – 8 minut. Płatki owsiane powinny wchłonąć większość mleka, a daktyle zmięknąć.
- Po tym czasie zmiksuj całość blenderem.
- Spróbuj, w razie potrzeby możesz dosłodzić miodem.
- Podawaj z ulubionymi owocami i orzechami.