Tym razem burak w roli głównej. Na pyszny posiłek polecają się buraczane naleśniki :). Zachwycają pięknym kolorem i smakiem. Podane tak jak lubię najbardziej – z greckim jogurtem i makiem. Moim zdaniem to świetny pomysł na włączenie buraka do codziennej diety. Pieczony staje się niesamowicie słodki i doskonale sprawdza się w deserach.
Składniki:
1 średniej wielkości, upieczony burak
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego (można pominąć)
dodatkowo: jogurt grecki, miód i mielony mak do podania, ewentualnie cukier puder
Przygotowanie:
- Buraka umyj, nie obieraj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki.
- Po upieczeniu buraka obierz, następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładkie puree.
- Dodaj mleko, jajka, mąkę oraz szczyptę soli, słodzidło i całość ponownie zmiksuj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodaj nieco więcej mleka, jeżeli za rzadkie dodaj mąki.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Podawaj z jogurtem greckim wymieszanym z miodem i makiem – prosto i najlepiej.
- Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.