Po świątecznych wypiekach miałam ochotę na najprostsze ciasto z jabłkami. Padło na mini tarty jabłkowe, wyglądają i smakują cudownie! Dodatek maślanki do ciasta sprawia, że ma delikatne warstwy i jest przyjemnie kruche. W cieście nie ma zbyt dużo cukru, nie jest on potrzebny, a tarty smakują doskonale :).
Składniki:
kruche ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
200 g zimnego masła
2 łyżki zimnej maślanki
4 łyżki lodowatej wody
1 jajko
nadzienie
1 kg jabłek
płaska łyżka cukru trzcinowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
dodatkowo: rozkłócone jajko, cukier trzcinowy, kokilki do zapiekania lub jedna większa forma do tarty
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj posiekane masło i zacznij rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj 2 łyżki maślanki, 4 łyżki lodowatej wody i 1 jajko.
- Szybko wyrób gładkie ciasto.
- Uformuj kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ósemki. Dodaj sok z cytryny i cukier. Wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Różnej wielkości kokilki do zapiekania wysmaruj masłem. Możesz też użyć jednej dużej formy do tarty.
- Wyjmij ciasto z lodówki, dość cienko rozwałkuj. Wytnij koła o nieco większej średnicy niż foremki których używasz.
- Ciastem wyłóż foremki, wypełnij nadzieniem. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, wytnij odpowiedniej wielkości koła. Za pomocą foremek do ciastek wytnij w nich odpowiednie otworki, u mnie w kształcie serduszek i jabłuszek.
- Tak przygotowanym ciastem nakryj nadzienie i dociśnij do brzegów. Możesz jeszcze dowolnie udekorować wierzch ciasta (patrz na zdjęcia).
- Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp trzcinowym cukrem. W zależności od wielkości foremek, piecz tarty około 30 – 45 minut. Do momentu, aż się pięknie zrumienią.
- Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.