Mini tarty jabłkowe

Po świątecznych wypiekach miałam ochotę na najprostsze ciasto z jabłkami. Padło na mini tarty jabłkowe, wyglądają i smakują cudownie! Dodatek maślanki do ciasta sprawia, że ma delikatne warstwy i jest przyjemnie kruche. W cieście nie ma zbyt dużo cukru, nie jest on potrzebny, a tarty smakują doskonale :).

tarta-jabłkowa-686x1024 Mini tarty jabłkowe

Składniki:

kruche ciasto

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)

200 g zimnego masła

2 łyżki zimnej maślanki

4 łyżki lodowatej wody

1 jajko

nadzienie

1 kg jabłek

 płaska łyżka cukru trzcinowego

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

dodatkowo: rozkłócone jajko, cukier trzcinowy, kokilki do zapiekania lub jedna większa forma do tarty

tarta-z-jabłkami-716x1024 Mini tarty jabłkowe

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj posiekane masło i zacznij rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj 2 łyżki maślanki, 4 łyżki lodowatej wody i 1 jajko.
  3. Szybko wyrób gładkie ciasto.
  4. Uformuj kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ósemki. Dodaj sok z cytryny i cukier. Wymieszaj.
  6.  Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Różnej wielkości kokilki do zapiekania wysmaruj masłem. Możesz też użyć jednej dużej formy do tarty.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, dość cienko rozwałkuj. Wytnij koła o nieco większej średnicy niż foremki których używasz.
  8. Ciastem wyłóż foremki, wypełnij nadzieniem. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, wytnij odpowiedniej wielkości koła. Za pomocą foremek do ciastek wytnij w nich odpowiednie otworki, u mnie w kształcie serduszek i jabłuszek.
  9. Tak przygotowanym ciastem nakryj nadzienie i dociśnij do brzegów. Możesz jeszcze dowolnie udekorować wierzch ciasta (patrz na zdjęcia).
  10. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp trzcinowym cukrem. W zależności od wielkości foremek, piecz tarty około 30 – 45 minut. Do momentu, aż się pięknie zrumienią.
  11. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.