Omlet z jarmużem

Prosta w przygotowaniu i zdrowa propozycja na doskonały początek dnia lub jego zakończenie. Jeżeli lubisz jajka, a jajecznica Ci się znudziła, jest to przepis dla Ciebie. Omlet to jedna z moich ulubionych opcji na śniadanie. Podany z dobrym pieczywem i awokado dostarcza sporo dobrej energii oraz zdrowych tłuszczy. Niezbędnych o tej porze dnia.

2016-01-06-01.12.38-1-1-722x1024 Omlet z jarmużem

 

 

Składniki:

3 jajka

1 łyżka jogurtu greckiego

1/2 szklanki jarmużu

1/2 awokado

3 pomidorki koktajlowe

sól i pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego)

Przygotowanie:

  1. Do miski rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku, ubijamy trzepaczką do ich dokładnego połączenia.
  2. Awokado kroimy na pół, trzymając łyżkę blisko skóry awokado wybieramy miąższ i kroimy na plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Pomidorki kroimy na pół.
  3. Rozpuszczamy masło na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką). Dodajemy porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu i podsmażamy około 2 minuty, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem
  4. Na patelnię z jarmużem wylewamy masę jajeczną. Jak tylko zacznie się ścinać zgarniamy brzegi omletu do środka i na brzegi rozlewamy masę, która się nie ścięła. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty i szybciej się usmaży. Omlet smażymy tylko z jednej strony do momentu, aż wierzch będzie ścięty. Zajmie to około 3 minuty.
  5. Gotowy omlet podajemy z awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!