Ciasto marchewkowe to kolejny przepis, którym chcę się z Wami podzielić i który pochodzi z książki Jamiego Olivera „Gotuj z Oliverem”. Jestem wdzięczna mojemu bratu, że na pewnym etapie mojej przygody z gotowaniem podarował mi tę książkę. Był to strzał w dziesiątkę! Znalazłam w niej wiele inspiracji i cennych rad. Moi bliscy wiedzą, że bardzo lubię energię i sposób w jaki Jamie prowadzi swoje programy kulinarne, a książka do dzisiaj towarzyszy mi kuchni.
Mimo, że nie jest to mój autorski przepis, zależało mi na tym by znalazł tutaj swoje miejsce. Przetestowałam wiele przepisów i jest to zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam :). Zdanie to podzielają członkowie rodziny, a zwłaszcza moja mama. Ciasto cudownie smakuje. Dzięki sporej ilości tartej marchwi jest bardzo wilgotne, zawiera moją ulubioną mieszankę korzennych przypraw i sporą dawkę orzechów. Często modyfikuję składniki wedle własnych potrzeb, zmieniam rodzaje orzechów. Was również do tego zachęcam.
Składniki:
na jedną formę keksową
280 g miękkiego masła
280 g brązowego cukru
5 dużych jajek (żółtka oddzielone od białek)
skórka i sok z 1 pomarańczy
170 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mielonych migdałów
120 g posiekanych orzechów włoskich
1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
1 szczypta mielonych goździków
1 szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
280 g startej na grubych oczkach marchwi
szczypta soli
na krem do dekoracji:
250 g serka śmietankowego lub mascarpone
40 g cukru pudru
skórka i sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową.
- Ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku, a następnie sok i skórkę z pomarańczy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy, przyprawy oraz startą marchewkę i dobrze mieszamy.
- W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie łączymy z masą marchewkową. Przekładamy ciasto do foremki keksowej. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wbijamy w środek wykałaczkę. Jeżeli po wyjęciu jest sucha, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie przez 10 minut, a potem przekładamy na kratkę kuchenną, aby całkowicie wystygło.
- Wszystkie składniki kremu mieszamy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy orzechami, lub skórką z pomarańczy.
Smacznego!