Ciasto marchewkowe Jamiego Olivera

Ciasto marchewkowe to kolejny przepis, którym chcę się z Wami podzielić i który pochodzi z książki Jamiego Olivera „Gotuj z Oliverem”. Jestem wdzięczna mojemu bratu, że na pewnym etapie mojej przygody z gotowaniem podarował mi tę książkę. Był to strzał w dziesiątkę! Znalazłam w niej wiele inspiracji i cennych rad. Moi bliscy wiedzą, że bardzo lubię energię i sposób w jaki Jamie prowadzi swoje programy kulinarne, a książka do dzisiaj towarzyszy mi kuchni.

marchewka-2-896x1024 Ciasto marchewkowe Jamiego Olivera

 

Mimo, że nie jest to mój autorski przepis, zależało mi na tym by znalazł tutaj swoje miejsce. Przetestowałam wiele przepisów i jest to zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam :). Zdanie to podzielają członkowie rodziny, a zwłaszcza moja mama. Ciasto cudownie smakuje. Dzięki sporej ilości tartej marchwi jest bardzo wilgotne, zawiera moją ulubioną mieszankę korzennych przypraw i sporą dawkę orzechów. Często modyfikuję składniki wedle własnych potrzeb, zmieniam rodzaje orzechów. Was również do tego zachęcam.

 

marchewka-3-690x1024 Ciasto marchewkowe Jamiego Olivera

Składniki:

na jedną formę keksową

280 g miękkiego masła

280 g brązowego cukru

5 dużych jajek (żółtka oddzielone od białek)

skórka i sok z 1 pomarańczy

170 g przesianej mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g mielonych migdałów

120 g posiekanych orzechów włoskich

1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu

1 szczypta mielonych goździków

1 szczypta startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

280 g startej na grubych oczkach marchwi

szczypta soli

na krem do dekoracji:

250 g serka śmietankowego lub mascarpone

40 g cukru pudru

skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową.
  2. Ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku, a następnie sok i skórkę z pomarańczy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy, przyprawy oraz startą marchewkę i dobrze mieszamy.
  3. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie łączymy z masą marchewkową. Przekładamy ciasto do foremki keksowej. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wbijamy w środek wykałaczkę. Jeżeli po wyjęciu jest sucha, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie przez 10 minut, a potem przekładamy na kratkę kuchenną, aby całkowicie wystygło.
  4. Wszystkie składniki kremu mieszamy i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy orzechami, lub skórką z pomarańczy.

Smacznego!