Zimowa granola z jogurtem naturalnym i karmelizowanym bananem

Bardzo lubię granolę, szczególnie w wersji zimowej z dodatkiem aromatycznych przypraw. W zimowy, chłodny poranek świetnie nastraja na cały dzień, jest też zdrowym i pożywnym śniadaniem. W przeciwieństwie do kupnej, nie zawiera dużych ilości cukru. Dodatkowym plusem jest to, że mamy pełną kontrolę nad składem i dowolnie możemy komponować smaki. Traktując ten przepis jako bazowy.

Ja najczęściej jem ją z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu naturalnego. Dzisiaj właśnie jedna z takich propozycji.

2016-01-17-05.46.00-1-1024x618 Zimowa granola z jogurtem naturalnym i karmelizowanym bananem

Składniki:

Granola:

2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki siemienia lnianego

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki ziaren słonecznika

3/4 szklanki soku jabłkowego 100 %

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

Propozycja podania :

Przepis na 2 porcje

1 banan

2 jogurty naturalne po 180 g

4 łyżki zimowej granoli

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżki masła

szczypta cynamonu

nasiona granatu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wszystkie sypkie składniki poza suszoną żurawiną wsypujemy do miski, dodajemy sok jabłkowy. Całość mieszamy tak, aby wszystko pokryło się sokiem. Aby granola była słodsza możemy dodać miód lub syrop klonowy. Pamiętajmy jednak, że sok jabłkowy również nada naszej granoli słodyczy. Mieszankę równomiernie rozkładamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 20-30 min. Podczas pieczenia kilka razy mieszamy granolę, aby równomiernie się złociła. Gdy będzie gotowa, studzimy ją, dodajemy suszoną żurawinę i przekładamy do szczelnego pojemnika.
  2. Banana kroimy na pół, następnie jeszcze raz wzdłuż na pół by uzyskać cztery części. Na patelni rozgrzewamy masło z cynamonem i łyżeczką brązowego cukru. Podgrzewamy do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy banany i smażymy z obu stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru. W miseczkach umieszczamy jogurt, dodajemy granolę, na to skarmelizowane banany. Całość posypujemy nasionami granatu. Szybkie i pożywne śniadanie gotowe 🙂

Wskazówki: Przed zakupem składników warto zwrócić uwagę na skład wiórków kokosowych i suszonej żurawiny, często zawiera on szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki i tłuszcze. Ja przed spożyciem suszone owoce dodatkowo sparzam.