Cudownie kremowe, musowe ciasto czekoladowe. Obłędnie pachnące pomarańczą i piernikami 🙂. To moja pyszna propozycja na świąteczny deser 🙂. Udekorowane piernikami i świeżą żurawiną będzie nie tylko świetnie smakować, ale i bosko się prezentować na świątecznym stole 🙂.
Składniki:
– spód –
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka drobno pokruszonych pierniczków
1 łyżka naturalnego kakao
80 g roztopionego masła z 1 łyżką miodu lub cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
– warstwa z białą czekoladą –
300 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny namoczonej w 1 łyżce wody
– warstwa z ciemną czekoladą –
400 ml śmietanki kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady 70%
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Instrukcja:
- Przygotuj tortownicę (średnica max.20 cm) boki wyłóż folią spożywczą (idealna tutaj będzie folia rantowa), spód papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciemną warstwę deseru. Śmietankę z cukrem doprowadź do wrzenia, nie gotuj. Gorącą śmietanką zalej czekolady połamane na mniejsze kawałki. Odczekaj 5 minut i dokładnie wymieszaj.
- W tym czasie jak masa stygnie przygotuj piernikowy spód. Wymieszaj pokruszone pierniki z płatkami owsianymi, dodaj kakao oraz rozpuszczone masło i skórkę pomarańczową i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Ma powstać gładki spód. Tortownicę wstaw do zamrażalnika.
- Ostudzoną, już gęstniejącą masę wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki. Masa powinna całkowicie stężeć.
- Przygotuj ostatnią warstwę. Śmietankę doprowadź do wrzenia, nie gotuj. Zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie śmietanką zalej połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Odczekaj 5 minut, dodaj skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
- Zimną już masę wylej na warstwę z ciemnej czekolady i ponownie wstaw do lodówki.
- Ciasto udekoruj pierniczkami, świetna będzie kandyzowana żurawina. Do garnka wlej szklankę wody, wsyp 1/2 szklanki cukru i szklankę świeżej żurawiny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Żurawinę przełóż na kratkę do pieczenia lub durszlak. Ostudzić i na koniec obtocz w drobnym cukrze i gotowe 🙂