Babka czekoladowa

Babka czekoladowa – bardzo lubię ten przepis. Nie ma tu nic skomplikowanego w przygotowaniu, a dodatkowo łatwo można odmienić jej smak, dodając przyprawę do piernika, świeżą żurawinę czy wiśnie :). Zamiast polewy czekoladowej, świetna będzie karmelowa. Bardzo polecam Wam eksperymentować. Myślę, że się nie zawiedziecie :).

DSC_2097-683x1024 Babka czekoladowa

Składniki:

300 g mąki pszennej

50 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

200 g cukru białego

100 g cukru trzcinowego

3 jajka

200 g masła

100 g gorzkiej czekolady 70%

150 ml śmietanki 30 %

100 ml espresso lub mocnej kawy

skórka otarta z 1 pomarańczy

polewa: 100 g gorzkiej czekolady 70 % + 2 łyżki masła

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

DSC_2060-683x1024 Babka czekoladowa

Instrukcja:

  1. Masło rozpuść razem z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
  2. Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Jajka utrzyj na puch razem z oba rodzajami cukru.
  4. Śmietankę wymieszaj z kawą.
  5. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczone masło z czekoladą i wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem na małych obrotach. Ciągle mieszając, zacznij naprzemiennie dodawać mąkę i śmietankę z kawą. Zaczynając i kończąc od mąki.
  6.  Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Na tym etapie możesz tez dodać świeżą żurawinę lub wiśnie wymieszane w mące, wzbogaci to smak babki.
  7. Przelej do formy wysmarowanej masłem i opruszonej kako.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  9. Ostudzoną babkę polej polewą (czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej).