Babka czekoladowa – bardzo lubię ten przepis. Nie ma tu nic skomplikowanego w przygotowaniu, a dodatkowo łatwo można odmienić jej smak, dodając przyprawę do piernika, świeżą żurawinę czy wiśnie :). Zamiast polewy czekoladowej, świetna będzie karmelowa. Bardzo polecam Wam eksperymentować. Myślę, że się nie zawiedziecie :).
Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
200 g cukru białego
100 g cukru trzcinowego
3 jajka
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady 70%
150 ml śmietanki 30 %
100 ml espresso lub mocnej kawy
skórka otarta z 1 pomarańczy
polewa: 100 g gorzkiej czekolady 70 % + 2 łyżki masła
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Instrukcja:
- Masło rozpuść razem z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
- Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Jajka utrzyj na puch razem z oba rodzajami cukru.
- Śmietankę wymieszaj z kawą.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczone masło z czekoladą i wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem na małych obrotach. Ciągle mieszając, zacznij naprzemiennie dodawać mąkę i śmietankę z kawą. Zaczynając i kończąc od mąki.
- Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Na tym etapie możesz tez dodać świeżą żurawinę lub wiśnie wymieszane w mące, wzbogaci to smak babki.
- Przelej do formy wysmarowanej masłem i opruszonej kako.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzoną babkę polej polewą (czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej).