Ku mojej radości w kompostowniku niespodziewanie wyrosła mi dynia. Nie zdążyłam jej na wiosnę posiać, a tu taka niespodzianka, wprosiła się sama :). Nie spodziewałam się jednego – rodzi naprawdę mnóstwo kwiatów i nie wszystkie maja owoce, zatem można je śmiało zrywać, bez obaw o zbiory dyni :). Do tego te kwiaty tak cudownie pachną!
Farsz podany w przepisie oczywiście możecie wykorzystać również do kwiatów cukinii. Zarówno kwiaty cukinii, jak i dyni możecie jeść na surowo. Nie ma konieczności ich smażenia, poniżej znajdziecie jednak oba sposoby. Kwiaty najlepiej zbierać rano, ja ich nie myję, oczyszczam jedynie delikatnie pędzelkiem. Jeżeli zależy Wam na zbiorach dyni lub cukinii, zrywamy tylko kwiaty męskie, na których nie rozwijają się owoce.
Składniki:
8 rozwiniętych kwiatów dyni lub cukinii
250 g ricotty
100 g serka śmietankowego
3 łyżki tartego parmezanu
łyżka skórki otartej z cytryny (bez albedo)
sól i pieprz
– wersja smażona –
1/2 szklanki panko lub bułki tartej
1 jajko + łyżka wody
sól
olej do smażenia
Instrukcja:
- Składniki farszu dokładnie mieszam, doprawiam solą i odrobiną pieprzu.
- Rozchylam delikatnie kwiaty dyni i nadziewam farszem. Ja bardzo lubię dodać do farszu drobno posiekaną bazylię lub pietruszkę :).
- W wersji na surowo podaję kwiaty skropione dobrą oliwą, posypane skórką cytrynową i na przykład posiekaną natką lub bazylią. Ja dodałam kwiaty ogórecznika, które mają cudowny, świeży smak.
- W wersji smażonej przygotowujemy panko, oraz rozkłócone z wodą i porządną szczyptą soli jajko.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Zazwyczaj leję tyle oleju, aby przykrył dno.
- Kwiaty dyni delikatnie maczam w jajku, następnie obtaczam w panierce i układam na patelni. Smażę dosłownie po pół minuty z każdej strony, aby nie spalić kwiatów.
- Podaję posypane skórką cytrynową, posiekaną miętą lub pietruszką. Tutaj zostawiam Wam dowolność.
- Smacznego 🙂