Maj zaczął się naprawdę pięknie! Pogoda dopisuje i zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. My mamy już kilka wiosennych pikników za sobą :). Lemoniada z rabarbarem i owocami leśnymi stała się niedłącznym elementem naszych wiosennych wypadów :). Nic w tym dziwnego – doskonale gasi pragnienie i orzeźwia :).
SKŁADNIKI
6 łodyg rabarbaru
1 szklanka owoców leśnych (u mnie mrożone)
sok z 1 cytryny
5 łyżek cukru trzicinowego
600 ml wody niegazowanej
woda lekko gazowana lub niegazowana do podania
INSTRUKCJA
- Przygotuj bazę do lemoniady. Rabarbar pokrój na większe kawałki, przełóż do rondla i zasyp cukrem. Dodaj owoce leśne i wlej 600 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Rabarbar powinien się rozpaść. Możesz dodać nieco więcej cukru, ja lubię kwaskowaty smak lemoniady.
- Następnie całość przetrzyj przez sito.
- Powstałą bazę do lemoniady odstaw do ostudzenia.
- Do dużego dzbanka lub wysokich szklanek wrzuć kostki lodu, wlej część rabarbarowej bazy i uzupełnij wodą.
- Lemoniada najlepiej smakuje dobrze schłodzone.