Tosty francuskie ze szparagami i jajkiem w koszulce

Tosty francuskie ze szparagami i jajkiem w koszulce  – prawdziwa uczta dla podniebienia :). Sezon na szparagi trwa, a że nie jest zbyt długi – warto go naprawdę dobrze wykorzystać :). Bardzo Wam polecam ten przepis, jest zdrowo i bardzo smacznie. Jeżeli nie lubicie białych szparagów, śmiało użyjcie tych zielonych :).

DSC_0591-2-683x1024 Tosty francuskie ze szparagami i jajkiem w koszulce

SKŁADNIKI

2 kromki chlebka mlecznego lub chleba

1 jajko

2 łyżki śmietanki kremówki

1 łyżka tartego parmezanu

8 szparagów ( u mnie białe)

2 plastry szynki parmeńskiej

2 jajka

wiórki parmezanu

sól i pieprz

olej rzepakowy

INSTRUKCJA

  • Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końce, jeżeli używasz białych szparagów –  należy je obrać. 
  • Osól i zagotuj wodę. Wrzuć szparagi i gotuj do miękkości.
  • Przygotuj 2 jajka w koszulce, dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju, w misce roztrzep widelcem jajko ze śmietanką i parmezanem, posól. Kromki chleba maczaj w masie jajecznej i smaż na rumiano z obu stron. Zdejmij z patelni tosty i na chwilę wrzuć plastry szynki.
  • Na każdym toście ułóż plaster szynki, kilka szparagów i jajko w koszulce. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, posyp wiórkami parmezanu.
  • Smacznego :).