Tosty francuskie ze szparagami i jajkiem w koszulce – prawdziwa uczta dla podniebienia :). Sezon na szparagi trwa, a że nie jest zbyt długi – warto go naprawdę dobrze wykorzystać :). Bardzo Wam polecam ten przepis, jest zdrowo i bardzo smacznie. Jeżeli nie lubicie białych szparagów, śmiało użyjcie tych zielonych :).
SKŁADNIKI
2 kromki chlebka mlecznego lub chleba
1 jajko
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka tartego parmezanu
8 szparagów ( u mnie białe)
2 plastry szynki parmeńskiej
2 jajka
wiórki parmezanu
sól i pieprz
olej rzepakowy
INSTRUKCJA
- Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końce, jeżeli używasz białych szparagów – należy je obrać.
- Osól i zagotuj wodę. Wrzuć szparagi i gotuj do miękkości.
- Przygotuj 2 jajka w koszulce, dokładną instrukcję znajdziesz tutaj.
- Na patelni rozgrzej nieco oleju, w misce roztrzep widelcem jajko ze śmietanką i parmezanem, posól. Kromki chleba maczaj w masie jajecznej i smaż na rumiano z obu stron. Zdejmij z patelni tosty i na chwilę wrzuć plastry szynki.
- Na każdym toście ułóż plaster szynki, kilka szparagów i jajko w koszulce. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, posyp wiórkami parmezanu.
- Smacznego :).