Nie mogło być prościej! Proste ciasto drożdżowe z nutą kokosa i owocami było hitem minionej majówki :). Pięknie wyrośnięte i długo zachowujące wilgoć. Bardzo Wam polecam, tym bardziej, że nie wymaga żmudnego wyrabiania i długiego wyrastania. Jeżeli chodzi o owoce, dodajcie te na które będzie sezon. Obecnie idealnie sprawdzi się rabarbar.
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
14 g suszonych drożdży
250 ml mleka pełnotłustego
100 g masła
3 duże jajka
*wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej
2,5 szklanki mrożonych owoców leśnych (można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi)
– kruszonka –
200 g mąki pszennej
80 g cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
120 g masła
INSTRUKCJA
- Z podanych składników przygotuj kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, drożdżami i wiórkami kokosowymi.
- Masło rozpuść, ostudzone dodaj do mleka, wbij 3 jajka i całość wymieszaj do połączenia się składników.
- Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj za pomocą miksera. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż owoce i lekko je dociśnij do ciasta. Na wierzch wyłóż kruszonkę.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.