W końcu przyszła prawdziwa wiosna :). Ciepło za oknem natchnęło mnie do zrobienia słonecznego przepisu. Lemoniada mango z limonką była strzałem w dziesiątkę. Słodko – kwaśna i orzeźwiająca. Zaczynam się już przestawiać z rozgrzewających napojów, a Wy ? Pogoda na weekend zapowiada się wspaniale, dobrym pomysłem będzie zrobienie lemoniady :). To co skusicie się ?
SKŁADNIKI
2 dojrzałe owoce mango
sok z 2 limonek
sok z 1/2 cytryny
łyżka cukru trzcinowego
około 750 ml wody mineralnej lekko gazowanej lub niegazowanej
plasterki limonki do dekoracji oraz garść świeżej mięty
INSTRUKCJA
- Mango obierz, pozbądź się pestki i przełóż do naczynia blendera, dodaj sok z cytryny, limonek oraz cukier trzcinowy. Wszystko zmiksuj. Spróbuj, ewentualnie dodaj nieco więcej cukru.
- Do dzbanka przelej puree z mango, wlej wodę i wymieszaj. Dorzuć plasterki limonki i garść liści świeżej mięty.
- Lemoniada najlepiej smakuje schłodzone, podane z kostkami lodu.