Wiosenne tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Wiosenne tosty z awokado i jajkiem sadzonym są jedną z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Proste i zdrowe składniki oraz krótki czas przygotowania powinny Was zachęcić do ich zrobienia :). Do tego są naprawdę pyszne ! Kiedy pogoda za oknem robi się coraz piękniejsza, nie lubię spędzać wielu godzin w kuchni. Te tosty są tego przykładem. Szybkie śniadanie i w ciepłe dni lecę korzystać z promieni słońca :).

 

DSC_0360-683x1024 Wiosenne tosty z awokado i jajkiem sadzonym

SKŁADNIKI

2 kromki wiejskiego chleba

masło

kilka liści świeżego szpinaku

1 awokado

2 jajka

sól i pieprz

INSTRUKCJA

  • Kromki chleba opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. 
  • Na odrobinie tłuszczu usmaż jajka, od Ciebie zależy stopień ściętego żółtka. Ja najbardziej lubię lekko ścięte.
  • Kromki chleba posmaruj masłem, ułóż na nich liście szpinaku oraz pokrojone na cienkie plasterki awokado.
  • Na wierzchu każdego z tostów ułóż jajku sadzone, przypraw solą i pieprzem. Gotowe :).