Angielskie bułeczki na Wielkanoc – hot cross buns. Są cudownie maślane, aromatyczne i słodkie…. Uwielbiam drożdżowe wypieki :). Za ich niepowtarzalny smak, strukturę i niesamowity zapach. Takie bułeczki nie potrzebują skomplikowanych dodatków. Same w sobie są świetne, a posmarowane dobrym masłem lub domową konfiturą to już szczyt kulinarnych marzeń :).
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
100 g cukru
szczypta soli
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
250 ml mleka
1 duże jajko
80 g masła
200 g rodzynek
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
– pasta z mąki –
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
4 – 5 łyżek mleka
dodatkowo: 1 roztrzepane jajko
INSTRUKCJA
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
- Podgrzej mleko. W 100 ml mleka rozpuść drożdże ze szczyptą cukru i mąki, odstaw na około 5 minut.
- W rondelku rozpuść masło.
- Resztę mleka wlej do miski z mąką, dodaj roztrzepane jajko, rodzynki i skórkę otartą z pomarańczy. Wlej wyrośnięte drożdże i zacznij energicznie wyrabiać ciasto.
- Na koniec wlej masło i wgnieć je w ciasto. Początkowo będzie Ci się wydawać, że ciasto nie wchłonie masła. Potrzeba cierpliwości i kilku minut intensywnego wyrabiania ciasta :). Pod koniec możesz ciasto podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrabiać.
- Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto, następnie podziel na około 9 części i uformuj z nich zgrabne bułeczki. Układaj je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszaj z mlekiem i cukrem pudrem, powinna powstać dość gęsta pasta. Przełóż ją do woreczka foliowego i utnij róg.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij na bułeczkach krzyżujące się paski (patrz na zdjęcie).
- Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
- Najlepsze są jeszcze ciepłe!