Angielskie bułeczki na Wielkanoc – hot cross buns

Angielskie bułeczki na Wielkanoc – hot cross buns. Są cudownie maślane, aromatyczne i słodkie…. Uwielbiam drożdżowe wypieki :). Za ich niepowtarzalny smak, strukturę i niesamowity zapach. Takie bułeczki nie potrzebują skomplikowanych dodatków. Same w sobie są świetne, a posmarowane dobrym masłem lub domową konfiturą to już szczyt kulinarnych marzeń :).

DSC_0034-683x1024 Angielskie bułeczki na Wielkanoc - hot cross buns

DSC_0041-683x1024 Angielskie bułeczki na Wielkanoc - hot cross buns

 

DSC_0073-683x1024 Angielskie bułeczki na Wielkanoc - hot cross buns

SKŁADNIKI

500 g mąki pszennej

100 g cukru

szczypta soli

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

250 ml mleka

1 duże jajko

80 g masła 

200 g rodzynek

skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

– pasta z mąki –

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka cukru pudru

4 – 5 łyżek mleka

dodatkowo: 1 roztrzepane jajko

INSTRUKCJA

  • Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
  • Podgrzej mleko. W 100 ml mleka rozpuść drożdże ze szczyptą cukru i mąki, odstaw na około 5 minut. 
  • W rondelku rozpuść masło.
  • Resztę mleka wlej do miski z mąką, dodaj roztrzepane jajko, rodzynki i skórkę otartą z pomarańczy. Wlej wyrośnięte drożdże i zacznij energicznie wyrabiać ciasto.
  • Na koniec wlej masło i wgnieć je w ciasto. Początkowo będzie Ci się wydawać, że ciasto nie wchłonie masła. Potrzeba cierpliwości i  kilku minut intensywnego wyrabiania ciasta :). Pod koniec możesz ciasto podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrabiać.
  • Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto, następnie podziel na około 9 części i uformuj z nich zgrabne bułeczki. Układaj je w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Uformowane bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę wymieszaj z mlekiem i cukrem pudrem, powinna powstać dość gęsta pasta. Przełóż ją do woreczka foliowego i utnij róg. 
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij na bułeczkach  krzyżujące się paski (patrz na zdjęcie).
  • Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
  • Najlepsze są jeszcze ciepłe!