Kwiaty czarnego bzu to wyjątkowy, sezonowy rarytas 🙂 Hyćka czyli dziki bez kwitnie od maja do lipca i warto ten czas dobrze wykorzystać. Rozejrzyjcie się dokładnie w swojej okolicy jest duże prawdopodobieństwo, że gdzieś blisko kwitnie, ponieważ to krzew, który powszechnie występuje na terenie całej Polski.
Za nim jednak podam Wam przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – napiszę kilka słów o tym, jak je zbierać i stosować, aby w pełni wykorzystać ich zdrowotne właściwości. Dziki bez nie tylko wyjątkowo pachnie, ale i smakuje i do tego ma wiele wartości odżywczych.
Kwiaty zbieram przed południem i nigdy po deszczu, muszą być idealnie suche. Należy wybierać miejsca z dala od dróg i parkingów, ponieważ dość mocno chłoną zanieczyszczenia. Oglądamy czy nie mają na sobie również mszycy i innych owadów. Kwiaty powinny być w pełni rozwinięte, ale nie przejrzałe. Zbieramy dość ostrożnie najlepiej ścinając baldachimy nożyczkami, układając luźno w koszu kwiatami do góry, aby nie utracić tego co w nich najcenniejsze – czyli pyłku, który zawiera w sobie najwięcej aromatu. Po przyniesieniu do domu, najlepiej wyłożyć je na papier i odczekać około godziny, w ten sposób pozbędziemy się dzikich lokatorów :). Co bardzo ważne – kwiatów nie myjemy, aby nie spłukać cennego pyłku. Gdy planujemy kwiaty smażyć w cieście naleśnikowym, warto zachować ogonki baldachimów – zdecydowanie ułatwi to cały proces. Jednak należy spożywać same kwiaty, łodyżki są gorzkie. Z kwiatów możemy przygotować syropy, dżemy, galaretki, a nawet nalewki. Można je suszyć i mrozić.
Bez zawiera toksyny sambunigrynę i sambucynę, których najwięcej jest w niedojrzałych owocach i liściach. Stają się one jednak nieszkodliwe po suszeniu lub obróbce termicznej. Nie jadamy surowych kwiatów i owoców! Na bez powinni uważać również alergicy.
Kwiaty czarnego bzu to nie tylko kulinarny rarytas, mają one również właściwości przeciwwirusowe i wzmacniające. Świetne będą przy leczeniu przeziębień i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Bez czarny pomaga również oczyścić organizm z toksyn.
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Składniki:
kilka baldachimów kwiatów czarnego bzu z łodyżkami
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ryżowej lub owsianej
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
około 1/4 szklanki gazowanej wody
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Z wymienionych składników przygotuj ciasto naleśnikowe (za pomocą trzepaczki lub miksera). Ciasto powinno być dość luźne, ale nie rzadkie. Jeżeli wyjdzie zbyt gęste dodaj nieco wody. Odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej sporo oleju rzepakowego.
- Chwytając za łodyżki maczaj baldachimy kwiatów w cieście pozwalając, aby nadmiar ciasta spłynął.
- Układaj na rozgrzanym tłuszczu i smaż na złoty kolor.
- Podawaj posypane cukrem puder.
- Sztućce są zbędne, najwygodniej je się kwiaty chwytając za łodyżkę (pamiętaj, że łodyżek się nie je).